2011. március 31., 03:01

Elárverezik Elizabeth Taylor mesés vagyonát

LONDON. Elizabeth taylor, a közelmúltban elhunyt hollywoodi csillag nem szűkölködött anyagiakban, egymilliárd dolláros vagyont hagyott hátra. A gyűjteményt hamarosan elárverezik. Kalapács alá kerülnek a színésznő eddig kiadatlan szerelmeslevelei is, köztük az a darab, amelyben 17 évesen örök szerelmet ígért első jegyesének.

Mesés vagyonával a világhírű színésznő egyike volt annak a mindössze 14 nőnek a világon, aki saját erejéből lett milliárdos. Taylor ismert volt páratlan ékszergyűjteményéről, a ritkaságok összértéke - jó pár évvel ezelőtti becslések szerint - eléri a 150 millió dollárt.

A gyűjteményt hamarosan elárverezi a Christie's aukciósház. Kalapács alá kerül többek közt az a rubintokkal és gyémántokkal kirakott nyaklánc, amelyet a csillag egyik férjétől, Mike Toddtól kapott, és az a 33,19 karátos Krupp-gyémánt, amely Richard Burton ajándéka volt. A legértékesebb darab a világhírű Burton-Taylor-gyémánt lehet: a körte alakú ritkaság 69,42 karátos, 1969-ben egymillió dollárt ért - olvasható a Daily Mail című brit tömeglap internetes kiadásában.

A színésznő annak idején mai árfolyamon számítva 47 millió dollárt kapott a Kleopátra című film főszerepéért, később saját parfümvonala révén ért el óriási üzleti sikereket. Ingatlanjai értékét 150 millió dollárra becsülik. Tetemes vagyona mellett a híresség jelentős erőfeszítéseket tett mások megsegítésére, AIDS-alapítványa részére 270 millió dollárt szerzett.

Kalapács alá kerülnek a nemrégiben elhunyt Elizabeth Taylor eddig kiadatlan szerelmeslevelei is. Az RR Auction két évvel ezelőtt vásárolta meg a leveleket azok címzettjétől, William Prawleytól, aki kevesebb mint egy évig volt Taylor vőlegénye az 1940-es évek legvégén.

Szakértők a hollywoodi színésznő halála előtt 25 ezer dollárra becsülték a szerelmeslevelek értékét, most arra számítanak, hogy a korábban vártnál kétszer-háromszor magasabb áron kelhetnek el.

A filmszakma ifjú csillagaként Taylor nemcsak szerelméről biztosította Prawleyt, hanem stúdióbeli életéről, többek közt A Place in the Sun (Egy hely a nap alatt) című film forgatásáról is írt neki.

Az aukciósház összesen 86 levelet kínál, ezekből 66 származik Taylor tollából, a többit a színésznő anyja írta, arra kérve az eljegyzés felbontása után a férfit, hogy hagyja békén lányát.

Fiatal színésznőként Taylort körülrajongták a férfiak, Prawley nem bírta elviselni, hogy a lenyűgöző szépséget más férfiak oldalán fényképezték a lapok. Nem sokkal a kapcsolat vége után - 1950-ben - Taylor férjhez ment Conrad Hilton Jr. szállodaörököshöz.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.