2011. április 21., 20:10

Cannes - Az olasz közönség lelkesen fogadta a pánikbeteg pápáról szóló filmet

RÓMA. Olaszországban már bemutatkozott Nanni Moretti cannes-i filmfesztiválra szánt Habemus Papam (Van pápánk) című filmje, amelyet a közönség nagy lelkesedéssel, a katolikus egyház némi bírálattal, de inkább megnyugvással fogadott.

A politikai szatíráiról ismert Moretti legújabb munkáját közel egy hete vetítik a mozik, ez idő alatt kasszasikerré nőtte ki magát. A mű egy pánikbeteg pápáról szól, aki nem tud megbirkózni küldetése súlyával, ezért pszichológustól kap segítséget. A film címe, a Habemus Papam az a kifejezés, amelyet a pápaválasztáskor használnak, ha az egyháznak sikerült új egyházfőt kijelölnie.

Az Avvenire - az itáliai püspöki konferencia befolyásos lapja - ugyan "el a kezekkel a pápától" és "miért támogatnánk azokat, akik megsértik vallásunkat" felkiáltásokkal bírálta az alkotást és bojkottra szólított fel, a Vatikán nem csatlakozott a kritikusokhoz. Az Avvenire kritikájában már finomabban fogalmazott, okos, jól elkészített filmnek nevezve Moretti munkáját, amely ugyanakkor "hibásan egy elavult, zavarodott egyház halálát" ábrázolja.
Más katolikus recenziók dicsérték a rendezőt egy bajba jutott pápa emberi portréjáért. A filmben a 85 éves francia Michel Piccoli alakítja az egyházfőt. "Semmi szarkazmus, semmi karikatúra" - vélekedett a Vatikáni Rádió.

Nanni Moretti alkotása Piccoli karaktere elődjének temetésével és az új pápa megválasztásával kezdődik. Amint elhangzik a Habemus Papam mondat, az új földi helytartó legszívesebben elmenekülne. "Olyan képességet látnak bennem, amelynek nem vagyok birtokában. Nem tudom véghez vinni" - mondja a filmben a pápa pszichoanalitikusának, akit Moretti játszik. A megválasztott pápa - akinek kilétét a hívők még nem ismerik - a Vatikánt hátrahagyva Róma utcáin bolyong válaszok után kutatva. A világ és a püspöki kar pedig - a pszichológussal együtt - várakozik.

Az olasz művész nem először kerül kapcsolatba filmes munkásságában az egyházzal: 25 évvel ezelőtt katolikus papot játszott a La Messa e' finita (Vége a misének) című alkotásban. Moretti ezúttal kiemelte, nem a Vatikánról akart forgatni. "Ez a mások elvárásainak való megfelelés nehézségeiről szóló film" - mondta.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.