2022. január 8., 09:03

Búcsúzik a filmvilág és a Bahama-szigetek Sidney Poitier-től

Búcsúzik a filmvilág és a Bahama-szigetek Sidney Poitier-től, az első színesbőrű hollywoodi filmcsillagtól, aki csütörtökön hunyt el a karib-tengeri szigetországban, szülei hazájában, ahol a gyermekkorát töltötte.

Az első Oscar-díjas néger színész
Sidney Poitier (1927-2022)
Fotó: TASR
Az egész Bahamák gyászol és legmélyebb együttérzésünket fejezzük ki a családja felé. És bár gyászolunk, egy nagyszerű bahamai, egy kulturális ikon, egy színész és filmrendező, egy vállalkozó, egy polgári és emberi jogi aktivista és diplomata életét ünnepeljük"

- méltatta Poitier-t közleményében Philip Davis, a Bahama-szigetek miniszterelnöke.

Nem csak azért tiszteljük, amit elért, hanem ezért is, aki volt. Erős jelleméért, eltökéltségéért, hogy kiálljon, és legyen valaki, azért, ahogy megtervezte és irányította az életét"

- tette hozzá az kormányfő.


A közösségi médiát elárasztották a színész-rendezőre, polgárjogi aktivistára emlékező üzenetek.

"Megmutatta nekünk, hogyan érjünk fel a csillagokig" - írta a Twitteren Whoopi Goldberg hollywoodi színésznő.

Az a kellem és kifinomultság, melyet ez az ember egész életében tanúsított, olyan példát állított elém, nemcsak mint fekete férfi, hanem mint emberi lény, melyet sohasem felejtek el. Csak annyit tudok mondani, hogy köszönet az egész életedért, a példamutatásért és köszönöm a hihetetlen tehetségedet"

- írta az Instagramon Tyler Perry színész, rendező, producer és forgatókönyvíró.

Lenny Kravitz szerint "Poitier megmutatta a világnak, hogy >minden lehetséges<". "Ragyogó fényed sohasem fog elhalványulni. Az ajtók, melyeket megnyitottál és az út, melyet megalkottál, tovább vezetik azokat, akiknek álmaik vannak" - fogalmazott a zenész.

"Nincsenek szavak, amelyek le tudnák írni, hogyan változtatta meg a munkád az életemet. A méltóság, az erő, a kiválóság és a puszta energia, amellyel a szerepeidet játszottad, megmutatta, hogy mi, feketék, számítunk!!! Megtiszteltetés volt"

- írta Viola Davis az Instagramon.

A kilencvennégy évesen elhunyt Sidney Poitier-re emlékezett mások mellett Debbie Allen amerikai színész-rendező, Questlove zenész-filmrendező, George Takei és Keith Powell színészek is.

Sidney Poitier volt az első afro-amerikai színész, aki Oscar-díjat kapott (1964-ben). Ismertebb filmjei: A megbilincseltek (1958), Tanár úrnak szeretettel (1967), Forró éjszakában (1967), Találd ki, ki jön ma vacsorára (1967), A sakál (1997).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.