2019. február 3., 19:27

Boráros Imre portréfilmjéről és aktuális filmszerepéről

Február 3-án délután az M5-ös TV-csatorna sugározta először az idén 75 éves Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész életéről és munkásságáról szóló, Ahonnan elindultam című portréfilmet. T. Nagy Imre, Szepsiben élő filmrendező és fiai alkotása, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült, a jövő héten több alkalommal is látható lesz a Duna World-ön és az M5-ön.

Boráros Imre filmjei
Médialapozó
Fotó: Archív felvétel
Ahonnan elindultam: február 3-tól az M5 és a Duna World TV-csatornán

A kelet-szlovákiai magyar rendező több jeles személyiségről, köztük Mács József íróról, Nagy János szobrászművészről és Dráfi Mátyás színművészről készített filmet, amelyeket versenyekre is benevezett, s kétszer díjat is nyert. Örvendetes, hogy a Magyar Művészeti Akadémia anyagi támogatást nyújtott az egyetlen Kossuth-díjas felvidéki színművészünkről szóló, 50 perces mű forgatásához.

“Mielőtt T. Nagy Imre rendező leadta a kész filmet a Magyar Művészeti Akadémiának, laptopon közösen tekintettük meg azt. Vasárnap pedig a nejemmel, Petrécs Pannikával az M5-ön néztük a hivatalos TV-premiert. A filmben az életem bemutatásán túl részletek is láthatók az 5 éves Boráros Imre Színház több sikeres produkciójából, így az Esterházyból és a Hit és illúzióból, amelyeket a komáromi Esterházy-dombormű előtt és a Szent Anna-kápolnában vettek fel. Emellett a Hit és hűség, valamint ez utóbbi mű szerzője, Csáky Pál író, továbbá Molnár Imre Esterházy-kutató és Gubík László, a martosi Esterházy Akadémia igazgatója, s nem utolsó sorban Lépes Lóránt atya, a Mária Rádió műsorigazgatója által a rólam és szerepeimről mondottak is helyet kaptak a filmben. Tudvalevő, hogy e rádió stúdiójában játszották fel sok versemet, amelyeket rendszeresen közvetítenek, s nemrég a Gágyor József-verseket tartalmazó CD-met is ott adták ki” – ecsetelte a portréfilm részleteit Boráros Imre.

Fotó:  Archív felvétel

A film a bemutatót követően február 4-én 01.35-kor a Duna World-on, majd aznap 7,40-kor az M5-ön, február 6-án 12,45-kor az M5-ön, február 9-én 13,20-kor pedig a Duna Worldon lesz látható.

A napokban a YouTube video-megosztóra is felkerül. E film levetítése jelenti majd jeles aktorunk 75. születésnapi ünnepségének egyik fénypontját.

Ünnepi vetítés és jeles vendégek a március 8-i jubileumi esten

“A március 8-án 17 órakor a Kultúrpalota dísztermében kezdődő jubileumi rendezvényen a film alkotóival, támogatóival és barátaimmal közösen tekintjük meg a nagy vászonra kivetítendő filmet. Többek között a Magyar Művészeti Akadémia részéről Iványi Nagy Ritát, Nagy Gáspár költő lányát is Komáromba várjuk. Csütörtöki József múzeumigazgató nyitja majd meg az ünnepséget, amely során Csáky Pál méltatja a munkásságomat. Fontolgattuk, hogy esetleg a felújított Dózsa György-monodrámát is aznap mutatnám be, de mivel Székely János először 1985-ben bemutatott darabja is közel egyórás, az ünnepségen inkább csak annak egy részletét adom elő. Továbbá Csáky Hit és illúzió című darabjának a végére beiktatott fohászom is elhangzik. Hangsúlyozva: manapság is nagyon fontos az, hogy figyeljünk-vigyázzunk egymásra, s fogjuk meg egymás kezét. Mindezek és a filmvetítés után tartandó fogadáson kötetlenül beszélgetünk el egymással” – árulta el örökifjú aktorunk.

Fotó:  Archív felvétel

Hans Broos műépítészként egy több országban forgatott portréfilmben

Addig pedig az Architekt drsnej poetiky című portréfilm forgatásán vesz részt. A Késmárk környékéről származó, felváltva Prágában és Pozsonyban élő Ladislav Kaboš rendező kérte fel őt arra, hogy alakítsa a 90 éves Hans Broos műépítész-tervezőt a róla készülő dokumentumfilmjében.

“A több díjnyertes filmmel büszkélkedő rendező a világhálón talált rám.

Hans Broos 1921-ben egy nagylomnici német családban született és 2011-ben hunyt el.

Az iskoláit még Pozsonyban és Prágában végezte, majd a családot kitelepítették Németországba. Már műépítészként Sao Pauloban telepedett le. Nagyon sok csodálatos épület tervezésével szerzett világhírnevet, s Brazíliában utcát is elneveztek róla“ – tudtuk meg.

Interjúalanyunk hozzátette:

január végén, havas időjárásban, nagy hidegben Késmárk környékén kezdték e film forgatását.

“Broos egykori szülőházánál is jártunk, címszereplőként kerestem a számára egykor fontos helyszíneket és a már elhunyt ismerősöket. Látomások, költői képek is színesítik a produkciót. Május végén Brazíliában, majd Németországban folytatódik az izgalmas feladatnak ígérkező forgatás. Odakinn Broos ifjúkori énjét egy fiatalabb brazil színész alakítja. Élménydús, feladatokkal teli hónapok várnak rám” – mondta végül.          

Boráros Imre filmjei
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.