2022. március 8., 11:40

Boráros Imre Hans Broosként a Szlovák Rádió és Televízió STV2 csatornáján

Tavaly ősszel sokan szerettek volna részt venni az egyetlen felvidéki Kossuth-díjas színművészünk, Boráros Imre komáromi Tatra Moziban tervezett, majd a Covid-pandémia miatt elmaradt filmbemutatóján. Mindannyiu(n)knak némi kárpótlást jelenthet a tény, hogy a Szlovák Rádió és Televízió műsorára tűzte a Ladislav Kaboš által rendezett, A brutalista poétika építésze című koprodukciós portréfilmet. Aki március 7-én este lemaradt az STV2 által közvetített művészi élményről, a produkció ismétlését ma 14 órától ugyanezen a csatornán tekintheti meg.

Boráros Imre Hans Broosként a Szlovák Rádió és Televízió STV2 csatornáján
A filmben futó képekhez, dialógusok nélküli, belső monológok társulnak...
Fotó: Boráros Imre albuma

A pandémia miatt A brutalista poétika építésze (Architekt drsnej poetiky) című szlovák-cseh-brazil koprodukciós portréfilmet a 2019-es forgatásakor tervezettnél később, csak 2021 őszítől vetítették a hazai mozikban. Abban Boráros Imre az időskori Hans Broos műépítész-tervezőt alakítja. Miután a film sikeresen túljutott az amszterdami fesztiválra időzített premieren, majd egy egy pöstyéni nemzetközi fesztiválon, valamint Torontóban, Vancouverben, Washingtonban is bemutatták, a hazai szakmai bemutatóját október 5-én a pozsonyi Lumiére moziban tartogtták.

Előzőleg Késmárkon, Körmöcbányán, Poprádon, Kassán, Eperjesen, Nyitrán és több pozsonyi moziban is vetítették. November 25-én pedig végre a komáromi Tatra moziban is láthatta volna a közönség, ha nem éppen akkor szigorították volna a járványügyi előírásokat, amelyek miatt elmaradt a vetítés.

Hans Broos 1921-ben egy nagylomnici német családban született, és 2011-ben hunyt el. Az iskoláit még Pozsonyban és Prágában végezte, majd a családot kitelepítették Németországba. Már 1953-ban műépítészként Sao Paulóban telepedett le, szakmailag kiteljesedett, s a brutalista építészet kimagasló képviselőjévé vált. A stílusirányzat neve a francia brut - beton szóból ered, s a nyers beton szerepére utal. Broos mindenhez betont és a fény áramlását biztosító üveget használt, még a templomok építéséhez is. Mivel Brazíliában korábban csak kőből és fából építették a templomokat, ezért az általa tervezett, a környező természethez nagyszerűen illeszkedő épületek nagy feltűnést keltettek. Azok már Sao Paulo kulturális örökségének a részét képezik, amelyekkel világhírnevet szerzett, s Brazíliában utcát is elneveztek róla.

Boráros Imre Hans Broosként a Szlovák Rádió és Televízió STV2 csatornáján
Ladislav Kaboš rendező az ifjú és az idős "Hans Broos-szal"
Fotó:  Boráros Imre albuma

Boráros Imrét 2019-ben a Késmárk környékéről származó, felváltva Prágában és Pozsonyban élő Ladislav Kaboš, több díjnyertes filmmel büszkélkedő rendező kérte fel arra, hogy az újabb filmjében alakítsa az időskori Hans Broos műépítész-tervezőt, és szívesen tett eleget a kérésének. Akkor a jeles aktorunk azt is elárulta, hogy január végén, havas időjárásban, nagy hidegben Késmárk környékén kezdték e film forgatását.

Broos egykori szülőházánál is jártak, keresve a számára egykor fontos helyszíneket és a már elhunyt ismerősöket. Látomások, költői képek is színesítik a produkciót. Az év júniusában tíznapos brazíliai forgatáson is részt vett, amit a saját bevallása szerint nagyon élvezett. Odakinn Broos ifjúkori énjét egy fiatalabb brazil színész alakította. Minderről először a Ma7-nek nyilatkozott.

„A filmben futó képekhez, dialógusok nélküli, belső monológok társulnak. Az egyik tükrözi Hans Broos építészetről alkotott hitvallását, miszerint az építészet szavak nélküli költészet, amire nagy szükség van. Ugyanis nem elég csak szavakkal, hanem az urbanizáción keresztül is nevelni kell az embereket. Ő a csodálatos épületei segítségével ezt tette, ahogy azt e film szintén bizonyítja. A szakmai bemutatón az alkotógárda is jelen volt, 2022-ben pedig Sao Paulóban terveznek egy nagyszabású díszbemutatót, amit vélhetően ottani országjárás követ“ – nyilatkozta portálunknak a pozsonyi szakmai premier után Boráros Imre.

Boráros Imre Hans Broosként a Szlovák Rádió és Televízió STV2 csatornáján
A Ladislav Kaboš rendező által irányított stáb tagjai a szereplőkkel
Fotó:  Boráros Imre albuma

Ez a témakör, az új otthon keresése a háborús borzalmak után, a bevándorlók idegen országban való alkalmazkodása - érvényesülése és az örökké mardosó honvágy, manapság, e különösképpen nehéz időszakban is nagyon aktuális. A ma m14 órától az STV2 csatornán látható filmből azt is megtudjuk, hogy bár a kivándorló Broos irigylésre méltó, megérdemelt szakmai sikereket ért el, de a lelevelezéseiből nyilvánvaló, hogy az élete végig honvágya volt, s mindvégig németnek tartotta magát. A filmben a bel- és külföldi archívumokban őrzött, apjával és más szeretteivel folytatott hiteles levelezésekből is hallhatunk részleteket, illetve szintén láthatunk levéltárak mélyéről előkerült fotókat, projektdokumentációkat.

Éppen ideje volt, hogy egy rendező boncolgatni merje a kárpáti németek II. világháború utáni kitelepítése még mindig tabunak számító témáját is, és felfedezze nekünk az országunkban született híres embert, akiről a Kaboš-film forgatásáig tájainkon nagyon kevesen tudtak. Boráros Imre kiváló, az emberi lélek legmélyebb bugyrait is feltáró alakításának köszönhetően Hans Broost bizonyára megőrizzük az emlékezetünkben...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.