2019. július 8., 12:09

Bolgár film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban

Krisztina Grozeva és Petar Valcsanov bolgár rendezőpáros Apa című filmjének ítélték oda az 54. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt szombaton.

fodij-karlsbad.jpg
Fotó: Martin Divíšek
A díjnyertes bolgár film egy családi dráma, amely nincs híján az abszurd, illetve komikus helyzeteknek sem. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dolláros pénzjutalom is jár, az idén 12 film versengett. A két rendező, akik a civil életükben is párost alkotnak, a szombat esti zárógálán személyesen vette át a díjat Jiří Bartoška fesztiválelnöktől.

Az ünnepélyes zárógálán Patricia Clarkson amerikai színésznő is Kristályglóbuszt kapott a világ színművészetéhez való kivételes hozzájárulásáért. A nemzetközi filmfesztivál megnyitóján pedig Julianne Moore Oscar-díjas amerikai színésznő kapott Kristályglóbuszt életművéért.

A fesztivál elnökének díját az idén Vladimír Smutný cseh operatőr kapta. A zsűri különdíját Jan-Ole Gerster német rendező Lara című filmje kapta. A film főszereplője, Corinna Harfouch megkapta a legjobb női szerepért járó elismerést.

A legjobb férfi színész díját Milan Ondrík szlovák színész kapta a Marek Skop rendezte Budiž svetlo (Legyen fény) című szlovák filmben nyújtott alakításáért.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.