2012. február 25., 16:04

Bojkottálják Angelina Jolie filmjét a szerbek

BELGRÁD. Csupán 12 néző volt kíváncsi Angelina Jolie boszniai háborús filmjének belgrádi premierjére, de többen kimentek még a film vége előtt.

A híresztelésekkel ellentétben Jolie rendezői bemutatkozó alkotását nem tiltották be Szerbiában, de a film fogadtatása messze elmaradt a múlt heti szarajevói premiertől, ahol ötezren gyűltek össze a sztár köszöntésére.

A The Land of Blood and Honey vetítésére alig egy tucatnyian voltak kíváncsiak, ráadásul az előadás vége előtt többen is távoztak - jegyezte meg a Mondo szerb hírportál.

A 2010-ben főként Magyarországon forgatott produkció a balkáni háborút idézi fel egy szerelem tükrében. A fim főhősei, egy boszniai muzulmán nő és egy szerb férfi még a háború kitörése előtt ismerkednek össze, később a nő fogolytáborba kerül, míg szerelme egy katonai egység parancsnoka lesz.

A szerbek már a bemutató előtt nehezményezték, hogy a film rossz színben tünteti fel őket.

Egy szerb napilap Mirko Beokovicot, a Belgrádi Filmakadémia tagját idézte, aki úgy fogalmazott, hogy a film elfogult, mert "a boszniai muzulmánokat civilizált emberekként mutatja be, míg a szerbeket műveletlen parasztoknak ábrázolja".

Az 1992-95-ös boszniai háború mintegy százezer halálos áldozatot követelt. A konfliktus során mintegy húszezer nőt erőszakoltak meg.Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.