2022. június 13., 07:58

Bereményi kalapja a Magyar Mozgókép Fesztiválon

2022. június 9. és 12. között immár második alkalommal zajlott a Magyar Mozgókép Fesztivál, amely szabadtéri vetítésekkel, a legújabb magyar filmek premierjével, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várta a filmek és alkotóik iránt érdeklődőket.

Bereményi
Médialapozó
Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál
Magyar Mozgókép Fesztivál

A Nemzeti Filmintézet a Veszprém–Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program szervezőivel közösen újragondolta a magyar film ünnepét: a korábban Magyar Filmszemle, Magyar Filmhét, majd Magyar Mozgókép Szemle néven tartott hazai filmes seregszemle a 2020-ban nagy sikerrel megrendezett Veszprém–Balaton Filmpiknik nyári, felszabadult, vízparti életérzésével ötvözve a jövőben a magyar filmes-televíziós szakma és a közönség népszerű találkozóhelye kíván lenni.

Június 9-én a veszprémi História Kertben A játszma című film díszbemutatójával kezdődött a filmünnep, a Magyar Mozgókép Fesztivál. Vasárnap estig három város (Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi) összesen kilenc helyszínén közel száz magyar filmet láthattak a filmbarátok.

A mozipremierek között jelen volt a Szia Életem! és a Bereményi kalapja című alkotás is, de közönségtalálkozó keretei között vetítették A feleségem története, A legjobb dolgokon bőgni kell, A szerenád, Az unoka, az El a kezekkel a Papámtól!, az Elk*rtuk, az Eltörölni Frankot, a Kilakoltatás, a Legjobb tudomásom szerint, a Nagykarácsony, a Téli álom és a Magyar Passió című filmeket is.

A Bereményi kalapja című életrajzi film június 11-én a Hangvillában debütált. Papp Gábor Zsigmond kreatív portréfilmje a legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát mutatja be interjúkon, Cseh Tamás-dalokhoz készült új klipeken, filmrészleteken és archív felvételeken keresztül.

A Bereményi kalapja portréfilmben Tóth Barnabás kíséri és kérdezi végig a művészt az életén. Bereményi beszélgetőtársa szintén rendező, aki tíz éves korában szerepelt a legendás Eldorádó című filmben, ahol a gyerek Gézát alakította. Az interjút sok zene és filmrészlet kíséri, megszólalnak benne barátok, pályatársak, köztük Bagó Bertalan, Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk, Ónodi Eszter, Sőth Sándor és Can Togay.

A filmben hat olyan videoklip is szerepel, melyekben újonnan forgatott fikciós jelenetek keverednek régi híradófelvételekkel: ezekben Budapest ostroma, 1956-os harcok vagy balatoni hippik tűnnek fel és kultikus játékfilmek - például az Eldorádó, a Megáll az idő, a Csapd le csacsi!, a Made in Hungária - részletei.

A Bereményi kalapja producere Herner Dániel, a dokumentumfilmet Lovasi Zoltán fényképezte, vágója Bartos Bence, a zeneszerzői Cseh Tamás, Darvas Ferenc és Járai Márk voltak; a Nemzeti Filmintézet, a Filmarchívum, az MTVA, az Origo Film Group és a Hungaroton támogatásával valósult meg, gyártója a Filmworks Kft. volt.

A portréfilmet a mozikban 2022 szeptemberétől láthatja a közönség.

Június 12-én a veszprémi Petőfi Színházban derült ki, hogy kik lettek az idei filmünnep díjazottjai; a Magyar Mozgókép Díjakat húsz kategóriában adták át. A kategóriák győzteseiről a Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött. A Külön falka kapta a legjobb játékfilmnek és a legjobb elsőfilmnek járó díjat is, az Ida regénye pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést. Enyedi Ildikó lett a legjobb rendező (A feleségem története). A legjobb női főszereplőnek járó díjat Hámori Gabriella (Legjobb tudomásom szerint) vehette át, a legjobb férfi főszereplő díját Kulka János (A játszma) vihette haza.

Bereményi Géza 1970-től Cseh Tamás dalainak szövegírója, az énekes élete végéig állandó alkotótársa. 1978-tól szabadfoglalkozású íróként él, 1985-ben készítette első önálló játékfilmjét, majd több egész estét betöltő filmet készített saját forgatókönyv alapján. Számos színmű, novelláskötet és regény, köztük a Legendárium (1978), a Vadnai Bébi (2013) és a Magyar Copperfield (2020) szerzője. Az Azóta is élek című összegyűjtött novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért a minap nyerte el az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.
Bereményi
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.