2024. június 4., 20:00

Baska magyarul beszél – felvidéki premier

Rozsnyón tartották a Baska magyarul beszél című dokumentumfilm felvidéki filmpremierjét. A film Baska József Munkácsy-díjas festőművész történetén keresztül állít emléket a Csehszlovákiából kitelepített magyaroknak.

Baska filmbemutató
Fotó: Fábián Gergely

A rozsnyói Baska család 1947-ben szökött Magyarországra. Egy családapa, feleségével és négy gyermekével egy éjszaka alatt, mindenüket hátrahagyva, egy szénásszekéren menekültek a felvidéki magyarságot sújtó intézkedések elől. Az akkor 12 éves Baska József számára ez az élmény meghatározó volt egész élete és munkássága folyamán. A rendező, Baska Barbara édesapja gyermekkori élményeiről, traumáiról emlékezik meg a Baska magyarul beszél dokumentumfilmben, amely azonban nemcsak Baska Józsefről szól, hanem több ezer Csehszlovákiából kitelepített magyarnak állít emléket.

A rozsnyói történelmi városházán tartott díszbemutató előtt Orosz Örs, a Sine Metu Egyesület elnöke mondott köszöntőt. Úgy fogalmazott, 1945 után a közösségünket ismét lefejezték, az akkor keletkezett űrt azóta sem sikerült kitöltenünk, s ezek a történelmi körülmények szülték azt, hogy ma olyan a helyzetünk, amilyen.

– A mai nemzedék számára, és azt gondolom, Közép-Európa népei számára, túlélésünk érdekében nincs más út, mint az, hogy megfogjuk egymás kezét, közösen tekintsünk a jövőbe és együtt vészeljük át a kor kihívásait. Ahhoz azonban, hogy a múltunkat, a múltbéli sérelmeinket fel tudjuk dolgozni, arra van szükség, hogy egymás szemébe nézzünk, hogy kölcsönös tisztelettel nézzünk szembe közös történelmünk, közös múltunk szomorú eseményeivel – mondta. Hozzátette, Baska József olyan művész volt, aki soha nem feledkezett meg szülőhazájáról, szülőhelyéről, gyakran visszajárt, és Kardos Ferenccel művésztelepet alapítva sokat tettek azért, hogy az itt élő népek, a város lakói jobban megismerjék egymást, és a múltbéli eseményeket a művészet által feldolgozzák.

Jövőt építeni, nem megfeledkezve a múltról

A vetítést követően Nagy Jánossal, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkárral és a film rendezőjével, Baska Barbarával beszélgetett Kardos Ferenc, Rozsnyó volt polgármestere. 

Nagy János hangsúlyozta, szlovákok és magyarok egy közép-európai sorsközösségben vagyunk, és mindannyiunknak az az érdeke, hogy Közép-Európa tovább épüljön. Kiemelte, a jövőt kell építeni, de a múltból semmit sem szabad elfelejteni, mert azzal együtt alkotjuk a jövendőt. Ugyanakkor rámutatott, a közös történelmünk fullánkjait ki kell húzni.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a felvidéki magyarok története érződik és látszódik Baska József élettörténetén, s az azt bemutató filmre azért van szükség, hogy tudjuk, kik vagyunk.

– Mert, ha tudjuk, hogy kik vagyunk, akkor azt is tudhatjuk, hogy kik lehetünk és kik leszünk – mondta Nagy János. 

Baska filmbemutató
Fotó:  Fábián Gergely

Megjegyezte, mielőtt Rozsnyóra érkezett volna, Gombaszögre is ellátogatott, és megdöbbentette, amit látott. Úgy fogalmazott, nincsen a magyar kulturális, mentális térképen kellőképpen rajta Gömörország, benne Rozsnyó és Gombaszög, pedig ez egy fantasztikus környék, amelynek egészen elképesztő történelmi, kulturális és természeti kincsei vannak.

Hozzátette, szerinte a magyar kultúra azért olyan erős, mert „nagyon megrángatott bennünket a történelem”. Ebből kifolyólag sok témájuk lesz a művészeknek, így a magyarnál intenzívebb irodalom, festészet, szobrászat nagyon kevés van Európában – fogalmazott az államtitkár.

Mindig magyarul

Baska Barbara grafikusművész, a dokumentumfilm rendezője köszönetet mondott, hogy ilyen sokan eljöttek, hogy együtt tekinthették meg, élhették át a filmet egy különleges, az édesapja számára fontos és a történet szempontjából is kulcsfontosságú helyen, Rozsnyón. Felidézte, amikor már lehetett, gyakran jártak ide, s édesapja már nyíltan elmondhatta a történetét, de voltak idők, amikor csak rajzolta, festette, de őszintén, nyíltan nem beszélhetett „ennek az igazságtalanságáról, fájdalmáról, a magyar sorsról”. Addig a saját módján próbálta artikulálni, az absztrakció mentén, majd később meg is írta. 

Baska filmbemutató
Fotó:  Fábián Gergely

Kiemelte, a film címe egyfajta kiáltvány is, fontos, hogy nem múlt időben van, hiszen Baska nem magyarul beszélt, hanem magyarul beszél, és „mindig is úgy fog minden Baska beszélni”.

Elmondta, édesapja története a filmmel egy időben egy azonos című könyvben is megjelent, melynek utolsó fejezete nem szerepel a filmben. A filmet a televízióban januárban, a magyar kultúra napján mutatták be, majd április 12-én, a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján is műsorra tűzték. A dokumentumfilmet több fesztiválra is benevezték, a Magyar Mozgókép Fesztivál versenyprogramjába is bekerült rövid dokumentumfilm kategóriában, ott van a legjobb öt között.

Megjelent a Magyar7 2024/22.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.