Barry Levinson kapja az életműdíjat Karlovy Varyban

muzsa.sk | MTI 2018. május 23., 15:16

Barry Levinson Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer kapja az életműdíjas Kristályglóbuszt az idei nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban.

Fotó: TASR/AP

Levinson, aki az Esőember című filmjéért 1988-ban Oscar-díjat kapott, Karlovy Varyban személyesen mutatja be a Paterno című új filmjét, amelyet a HBO televíziós filmcsatorna megrendelésére készített. A Kristályglóbuszt a nyugat-csehországi filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján veszi át.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú nemzetközi filmszemléjét idén június 29. és július 7. között rendezik immár 53. alkalommal. A filmfesztivál költségvetése 140 millió korona, amelyből az állam 30 millió koronát fedez.

Az összeg nagyobbik része a fesztivál támogatóinak adományaiból gyűlik össze. A filmfesztiválon idén is a nemzetközi filmvilág számos ismert személyisége vesz részt, Karlovy Varyba látogat például Rachel Shenton brit színésznő és rendező, Chris Overton brit rendező, valamint Trine Dyrholm dán színésznő.

A rangos nemzetközi filmszemle Milos Forman, a 86 éves korában április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg. Az ünnepélyes megnyitón levetítik az Oscar-díjas Milos Forman egyik leghíresebb korai alkotását, az Egy szöszi szerelme című 1965-ben készült csehszlovák filmet.

A megnyitó résztvevői összeállítást hallhatnak a Forman-filmek zenéjéből. Eva Zaoralová, a filmfesztivál művészeti igazgatója szerint az Egy szöszi szerelme tette Formant híressé a filmvilágban.

A kilencnapos filmszemlén több mint kétszáz alkotást láthatnak az érdeklődők. A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiválos eseményeknek a Thermál szálló ad otthont.

A fesztivál programját a versenyprogram mellett számos tematikus szekció alkotja, köztük a Látóhatárok, Másik nézőpont, Nyugattól keletre, Függetlenek fóruma, a Variety kritikusainak szekciója, cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS