2020. május 4., 15:46

,,Az erő legyen veled!”

Ezzel a felkiáltással élnek George Lucas egyik legjelentősebb sci-fi, fantasy filmsorozatában, a Star Wars (Csillagok háborúja) szereplői, akik ,,réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” élik meg nem mindennapi kalandjaikat. Az első Star Wars napot Torontóban tartották, még 2011. május 4-én, a Toronto Underground Cinema-ban. Azóta minden év május 4-én ünneplik a rajongók szerte a világon.

Fotó: pixabay.com

A nemzetközi ünnepért egy angol szójáték a felelős, ugyanis ,,Az erő legyen veled!” kultikus mondat vissza-visszatér a filmekben, amelynek angol eredetije: ,,May the force be with you!”. Ezt egyébként könnyen ,,May the fourth be with you!”-nak (vagyis ,,Május negyedike legyen veled!”-nek a szerk. megj.) lehet mondani vagy áthallani.

A sorozat első részét 1977-ben mutatták be a Csillagok háborúja IV.: Egy új remény címmel. Két évvel később lett elterjedt a szójáték. 1979. május 4-én Margaret Thatchert megválasztották az Egyesült Királyság első női miniszterelnökének, s pártja így köszöntötte őt a London Evenings News-ban: ,,May the Fourth Be With You, Maggie. Congratulations!” (vagyis Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk! a szerk. megj.)

George Lucas egyszer így fogalmazott a Csillagok háborújáról:

Elhatároztam, hogy csinálok egy filmet a gyerekeknek. […] Rehabilitálni akartam azt a fantasztikus műfajt, amit a mai fiatalok nem ismernek, de melytől a náluk idősebb nemzedékek el voltak ragadtatva… Célom az volt, hogy olyan mesét alkossak, amiben sok a fantázia, de kevés a tudomány.”

(forrás: Matos Lajos – Kritika-Filmvilág 1979.)

star wars-csillagok háborúja
Fotó:  Reczai Lilla
Horgolt ,,BébiYoda" figura (a The Mandalorian sorozat egyik legismertebb karaktere

A sorozatot egyébként számos képregény, könyv, rajzfilm sorozat, és a Star Wars univerzumot éltető erő (kac-kac) mozgatja mind a mai napig. Rengeteg ajándéktárgy és rajongói készítmény születik az intergalaktikus világ bővüléséhez. A legnagyobb fanatikusok cosplay találkozókat (jelmezes találkozókat) is szerveznek, Budapesten is nagyon elterjedt ez a tevékenység.

Az első nyolc film több Oscar-díj jelölést is kapott, de díjat csak az első két filmért nyert. 2015-ben a Star Wars márkát 42 milliárd dollárra becsülték, az amerikai Fortune magazin szerint.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.