2019. február 23., 19:52

Az emigráns: minden másképp van

Szívbemarkolóan szép filmmel emlékezett meg Márai Sándor halálának 30. évfordulójáról a M5 csatorna, amely levetítette a Szalai Györgyi-Dárday István alkotópáros életrajzi emlékező-moziját, amely Márai Sándor Napló 1984-89 nyomán készült, és az író életének egyik legnehezebb szakaszát idézi fel. 

az-emgrans-minden-maskepp-van.jpg
Médialapozó
Fotó: Google

Azokat az éveket, amikor előbb feleségét, Lola asszonyt, majd fogadott fiukat, Babocsai Jánoskát, illetve öccsét, Radványi Gézát is elveszíti, igaz, a film ez utóbbi haláláról nem ejt szót.

Betekintést nyújt viszont az emigráns létformába kényszerült házaspár San Diegoban található otthonába, illetve –az emlékek szintjén– a fiatalok kedvenc színhelyét, Nápolyt is elénk idézi a film. Ezek mellett bevillannak korabeli felvételek Magyarországról is.

Az alkotók tulajdonképpen az idős házaspár egymásrautaltságának csöndjét tárják elénk,

majd Lola hosszú haláltusája kerül a középpontba, illetve az, hogyan változik meg, hogyan épül le Márai élete, miután egyedül marad. „Ő is én volt“ –mondja ki a feleség halála után. Két nagyszerű színész, Bács Ferenc és Gyöngyössy Katalin testesíti meg az írót és feleségét, komoly szakmai elismerést érdemelve ki alakításukért.

Bács mint Márai Sándor
Fotó:  Google
Bács mint Márai Sándor

Bács sokszor valóban rendkívüli módon hasonlított Máraira, Gyöngyössy pedig elbűvölően formálta meg az író másik felét. Aki szereti Márai könyveit, bizonyára ezt a filmet is szívesen megnézi, hogy árnyaltabb képet kapjon a XX. század egyik nagyszerű magyar alkotójáról, aki a filmben is elmondja: hálás az USA-nak, amiért befogadta, igaz, hazát nem adott számukra.

A közel kétórás filmből az is kiderül: a házaspár mindkét tagja külön-külön azért imádkozik, hogy egyszerre fejezhessék be földi életüket,

mert tisztában vannak azzal: eddig is meglehetősen zárkózott életet éltek, de ha egyikük elmegy, a másik egészen biztosan belerokkan. Szó esik az író fegyvervásárlásáról és lőgyakorlaton való részvételéről is, ezek a tények már előrevetítik a tragédiát, de miután Márai megbetegszik, már teljesen érthető és megbocsájtható öngyilkossága.

„ A meghalás ott kezdődik, amikor már nem érzed lehetetlennek, hogy meghalhatsz“–fogalmaz. S bár őmaga már megérett az elmúlásra, ennek ellenére az utolsó leheletéig ír, gondolkodik, tanácsokat ad hazájának, Magyarországnak. De már nem éri meg a rendszerváltást.

az-emgrans-minden-maskepp-van.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.