2023. szeptember 8., 15:53

Az Avatár animációs meséjéből készül élőszereplős adaptáció a Netflixnél

Ha azt halljuk, Avatár, nem feltétlenül James Cameron 2009-es és a tavalyi (A víz érintése), továbbá a jövőben érkező filmjeire kell, hogy gondoljunk. A Nikelodeon csatornán futott szintúgy Avatár néven, angolul az utolsó léghajlító (The last aribender), magyarul Aang legendája alcímmel egy másik hasonló nevű mesesorozat is. Három évadot ért meg, 2005 és 2008 között, aminek pont azelőtt lett vége, mielőtt 2009-ben Cameron Avatárja a mozikba került volna. Ennek az Avatár mesének van készülőben a Netflixnél egy új élőszereplős adaptációja, ami fel kívánja éleszteni újra az Avatár a természet elemeit hajlító és a világot megmenteni készülő, közkedvelt gyerekkaraktereit.

Avatar-sorozat
Fotó: Netflix

Megkérdőjelezhető persze az, hogy mennyire is van nekünk szükségünk még egy újabb feldolgozásra, hiszen az eredeti mesesorozat jobban, mint kiválóan megállja helyét a műfajában. A maga idejében rengeteg díjat és elismerést bezsebelt, és az Avatár: Utolsó léghajlítót a mai napig az egyik, ha nem a legjobb mesesorozatnak tartják. A fiatalok újra és újra felfedezik maguknak.

Popularitása és sikere viszont nem is csak annak köszönhető, hogy le tudja kötni és képes szórakoztatni fiatal célközönségét, hanem azért is örvend nagy elismerésnek, mert felnőttes és komoly témákat is vegyít tökéletes harmóniával a fiatalos közegében. A gyermeki befogadás szempontjából mértékkel és rendkívül okosan képes komoly témákkal és tónussal is operálni, nemcsak barátságról, hovatartozásról és családi traumákról, hanem idegengyűlöletről, bűnbánatról és annak a megbocsátásáról is képes tanítón szólni.

A főszereplő, Aang, nem véletlenül kapta címszereplőként az „utolsó léghajlító” titulust, a sorozat gonosz erői, a Tűz Ura és hadserege népirtást hajtanak végre a léghajlítók szerzetes rendjén, ez az eseményeket elindító alapkonfliktus, amiből Aangnak fel kell állnia. A mese mögött megbúvó időtálló, érett üzenetek egyszerre teszik érdekessé és szórakoztatóvá a sorozatot az idősebbek számára is.

Emiatt lehet elmondani róla, hogy kortól függetlenül, ha csak egy gyerek válla fölött átpillantgatva is, miközben ő a képernyőre csüngve nézi, egy próbát mindenképp érdemes lehet vele tenni.

A történet szerint a négy elemi erőket hajlítani, azokkal mondhatni varázslatokat véghez vinni képes négy nemzet harmóniáját megdönti a Tűz Nemzete, amikor az háborút hirdet a másik három törzs, a Víz, a Föld és a Levegő hajlítói ellen. A háború sújtotta világban egy fiatal fiú, Aang felébred, hogy egy veszélyes misztikus küldetésre vállalkozzon.

Be kell teljesítse az Avatár sorsát, ami elől, rájön, nem menekülhet tovább, újra békét kell, hogy hozzon a világba. Küldetésében nincs egyedül, léghajlítóként mellé szegődik a víz és föld törzséből Katara, Sokka és Toph is, hogy a gyerekcsapat egy repülni képes, mesebeli bölény hátán szeljék át a kontinenst, hogy segítsenek az embereken.

A sorozatból már készült egyszer egy egészestés film 2010-ben, amit M. Night Shyamalan rendezett, az első évad eseményeit dolgozta fel. Nem véletlenül nem került viszont eddig említésre, nagyon rossz fogadtatást kapott és a rajongók a feledésbe utálták. Ezért is feszélyezettek különösképpen a sorozat kedvelői az új Netflixes adaptáció hallatán, mert egy vállalhatatlan adaptáció után senkinek sincs szüksége még egy méltatlan feldolgozásra, és nagyon magasan is van a léc, amit az eredeti Avatár sorozat tart, amit az újnak meg kellene ugrania.

A Netflixes élőszereplős feldolgozás 2024-ben érkezik majd a streaming felületre, beharangozó is érkezett már hozzá, ami megtekinthető a youtubeon.

A szériát Albert Kim fejlesztette, az említetteken kívül pedig a fontosabb szerepekben többek között Daniel Dae Kimet, Paul Sun-Hyung Leet, Amber Midthundert, Lim Kay Siut, Elizabeth Yut, Maria Zhanget, Yvonne Chapmant és George Takeit láthatjuk.

A sorozat nyolc darab egy órás részből fog állni, egyelőre csak az első évad van berendelve, de ha minden jól alakul, az egész történet feldolgozásra kerül.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.