2019. február 25., 07:07

Átadták az Oscar-díjakat – VIDEÓVAL

A ceremónia a Queen együttes és Adam Lambert fellépésével kezdődött. Elsőként Regina King a Ha a Beale utca beszélni tudna című filmben nyújtott alakításáért vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-szobrot.

oscar-dij-91.jpg
Fotó: AP
A legjobb dokumentumfilm díját a magyar származású Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin rendezte Free Solo kapta, amely Alex Honnold sziklamászóról szól.

Alfonso Cuarón kapta a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat. A mexikói alkotó az általa rendezett, Roma című fekete-fehér dráma fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését, ez a harmadik Oscar-díja. Cuarónnak ez volt az első filmje, amelyet operatőrként is jegyzett.

A legjobb jelmezért járó elismerést a Fekete párduc című film kapta, Ruth Cartert harmadszor jelölték, először nyert. A szuperhősfilmet jutalmazták a díszlet kategóriában is: Hannah Beachler és Jay Hart vehette át az Oscar-díjat.

Alfonso Cuarón Roma című, fekete-fehérben forgatott, mexikói filmje, a Roma kapta a legjobb idegen nyelvű film díját. A Roma a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában a Kafarnaum című libanoni drámával, a lengyel Pawel Pawlikowski Hidegháború című alkotásával, a német Florian Henckel von Donnersmarck Mű szerző nélkül című drámájával és a japán Koreeda Hirokazu Bolti tolvajok című alkotásával versengett az Oscar-szoborért.

Mahershala Ali kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat a Zöld könyvben nyújtott alakításáért. A 45 éves amerikai színésznek ez a második Oscar-díja, tavalyelőtt ugyanebben a kategóriában díjazták, akkor a Holdfény című drámáért.

    Az egész estés animációs filmek között a Pókember - Irány a Pókverzum című alkotást jutalmazta az amerikai filmakadémia. A legjobb vágás díját pedig a Bohém rapszódia című film vágója, John Ottman kapta.

Spike Lee filmje, a Csuklyások: BlacKkKlansman kapta a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját, az adaptált forgatókönyvek közül pedig a Zöld könyv győzött.

A legjobb rövid animáció Oscarját a Bao című produkció kapta. A rövid dokumentumfilmek mezőnyében az indiai nőkről szóló Period. End of Sentence alkotói nyertek. A legjobb vizuális effektusokért Az első ember című filmet díjazták.

A legjobb filmzene díja a Fekete Párducnak, a legjobb filmdal Oscarja pedig a Lady Gaga és Bradley Cooper előadásában elhangzó Shallow című számnak jutott a Csillag születik című filmből.

Rami Malek, a Bohém rapszódia című film főszereplője kapta a legjobb férfi alakításért, Olivia Colman brit színésznő, A kedvenc című film főszereplője pedig a legjobb női alakításért járó díjat.
 
Roma című fekete-fehér mexikói filmért Alfonso Cuarón kapta a legjobb rendezésért járó díjat, A Zöld könyv című dráma pedig a legjobb filmnek járó díjat kapta.
 
Hallgassák meg Lady Gaga és Bradley Cooper kettősét a gálán.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.