2011. április 30., 11:13

A YouTube-on kelnek új életre a szovjet filmklasszikusok

MOSZKVA. Tucatjával teszi hozzáférhetővé az egykori szovjet filmklasszikusokat az azokat egykor gyártó moszkvai filmvállat. A produkciók felirattal láthatók a YouTube-on, és a Moszfilm arra is ígéretet tett, hogy hetente öt újabb címmel bővíti a kínálatot.

A Moszfilm és a közösségi videomegosztó közötti megállapodás értelmében kezdetnek ötven legendás film kerül fel a portálra. A kezdeményezés nemcsak azért izgalmas, mert új életre kelti a porosodó filmtekercseket, hanem azért is, mert többségüket először láthatja a szélesebb külföldi közönség.

A produkciók felirattal láthatók a YouTube-on, és a Moszfilm arra is ígéretet tett, hogy hetente öt újabb címmel bővíti a kínálatot, így év végére kétszáz műből álló katalógus áll a portál látogatóinak rendelkezésére. A jelenleg már megtekinthető filmek között szerepel a Halló, itt Iván cár! című 1973-as vígjáték, valamint az 1969-es Beloje szolnce pusztyini, az első szovjet eastern, amit máig hagyományosan minden űrhajós megnéz a felszállás előtt.

Az ínyencek a Volga-Volga című harmincas évekbeli zenés vígjátékot is megnézhetik, amely a fáma szerint Sztálin kedvence volt. A filmbarátok számára azonban talán ismerősebben cseng majd Andrej Tarkovszkij mozijának címe, a Tükör, ami 1975-ben készült.

Mint Karen Sahnazarov, a Moszfilm igazgatója leszögezte: a YouTube-megállapodással az volt a vállalat célja, hogy a felhasználók jó minőségű, legális videón nézhessék meg a filmeket, és elkerüljék a kalózkiadványokat.

A Moszfilm története a Szovjetunió születése után, a húszas években kezdődött. Akkoriban a filmgyártás az állami Goszkino vállat kezében összpontosult. Jelenlegi nevét a vállalat 1935-ben vette fel, produkciói elején a legendás szimbólummal, a Munkás és paraszt nő szobrával együtt fémjelzi filmjeit.
A Moszfilm alkotásai a www.youtube.com/mosfilm címen tekinthetők meg.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.