2023. március 2., 16:17

A változás rajtunk múlik – film a Kuciak-gyilkosságról

Öt évvel ezelőtt Szlovákiában hidegvérrel meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót és a menyasszonyát. Csupán azért, mert az újságíró tiszteséggel végezte a munkáját. A szlovák rendőrség helyett is.

Kuciak film premier
A premier
Fotó: TASR

Igyekezett felgöngyölíteni azokat az adócsalási ügyeket, amelyek sok millió eurótól fosztották meg az országot. A kutakodása persze sokak számára rendkívül kellemetlen volt, akik addig érinthetetleneknek hitték magukat.

A kegyetlen bérgyilkosság 2018. február 21-én, Ján Kuciak és Martina Kušnírová nagymácsédi otthonában történt, csupán néhány hónappal a májusra tervezett esküvőjük előtt…

A kettős gyilkosság megmozgatta az egész társadalmat. Tiltakozó akciók sora indult el országszerte, Pozsonyban mintegy húsz-ezres tömeg követelte Robert Fico kormányfő és a belügyminiszter Robert Kaliňák, illetve az akkori rendőrfőnök Tibor Gašpar lemondását.

A társadalmi nyomás olyan nagy volt, hogy Fico kormánya beleremegett. Először Kaliňák, majd 22 nappal a gyilkosság után Robert Fico mondott le. Már csak a rendőrfőnök tartotta magát, rezzenéstelen arccal állt ki a média képviselői elé, hogy elmondja: márpedig ő marad a helyén, mert nem egy maffiaállamban élünk. Öt órával később azonban Peter Pellegrini kormányfővel közösen jelentette be távozását.

Két világ Szlovákiában

Az eset kivizsgálására nemzetközi nyomozócsoportot hoztak létre. A nyomok Marian Kočnerhez, a több politikushoz is kötődő oligarchához vezettek, akivel Ján Kuciak cikkeiben részletesen foglalkozott. Kočnert azonban – kellő bizonyítékok hiányában – még nem ítélték el ebben az ügyben. Négy személy ellen azonban megindult az eljárás: Alena Zsuzsová, a megrendelő, Zoltán Andruskó, a közvetítő, Tomáš Szabó, a sofőr és Miroslav Marček, a ravaszt meghúzó hidegvérű bérgyilkos ellen. Az ügyben „sáros” személyek névsora azonban korántsem végleges… 

Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása megmutatta, hogy Szlovákiában két világ létezik egymás mellett. Az egyik a tisztességes és alázatos embereké, akik igyekeznek az igazi értékekre nevelni a gyerekeiket, a másik a hatalom, a manipuláció, a luxuslakások, a luxusórák és luxusjachtok világa, amelynek egyetlen célja, hogy megtartsa a hatalmát.

Minden áron, akár emberéletek árán is. A kettős gyilkosság után azt hittük, valami elindult, és Szlovákia kikecmereg végre a posványból. Öt évvel a brutális gyilkosságok után azonban egyre nyilvánvalóbb, hogy nem sok minden változott az országban.

Az idei ötödik évforduló kapcsán országszerte megemlékezéseket tartottak, de a világ más városaiban, Prágában, Londonban, Párizsban, Berlinben, sőt Dubajban és Hongkongban is megemlékeztek a kegyetlen mészárlásról.

Az évforduló alkalmából Szlovákiában is bemutatták a Kuciak: Egy újságíró meggyilkolása című dokumentumfilmet, amelynek világpremierje a torontói Hot Docs dokumentumfilm-fesztiválon, európai premierje pedig az idei Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt. A film forgalmazója a Bontonfilm.

Kuciak: Az újságíró meggyilkolása

Az amerikai–cseh–dán koprodukcióban készült 100 perces film eddig kiadatlan anyagokat, nem publikált tanúvallomásokat, bizonyítékokat, információkat és felvételeket fed fel. Nemcsak a két fiatal meggyilkolását vizsgálja részletesen, hanem a drámai esemény következményeit is, amely a kommunizmus bukása óta a legnagyobb tiltakozási hullámot váltotta ki Szlovákiában.

A dokumentumfilm kellő távolságból, külföldi szemszögből bogozza ki (nem csak) a szlovák maffia csápjait. A film kulcsfigurája Pavla Holcová cseh oknyomozó újságíró, akivel Ján Kuciak nem sokkal a halála előtt dolgozott együtt. Holcová a gyilkosság után néhány nappal közzétette azt az utolsó, befejezetlen anyagot, amelyen dolgoztak: az akkori kormányfő Robert Fico kapcsolatairól az olasz maffiával: a 'Ndranghetával.
Mindig is éreztem, hogy ez a film arról szól, milyen érzékeny és törékeny a demokrácia. Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának története egy berozsdásodott politikai rendszerre mutat rá, amely lehetővé tette ezt a brutalitást. A gyilkosságok leleplezték azoknak az intézményeknek a rothadtságát, amelyek feladata a demokratikus elvek védelme lett volna” – fogalmazott a tragikus eseménynek emléket állító film amerikai rendezője, Matt Sarnecki a szlovákiai bemutató előtt. „Sokak meggyőződése volt, hogy ez a tragédia megerősíti Szlovákia kötődését a demokratikus értékekhez. A jelenlegi politikai történések azonban ennek éppen az ellenkezőjét mutatják. A demokrácia törékeny dolog. És sem Szlovákiában, sem másutt a világon nem magától értetődő”

– fűzte hozzá a filmrendező.

Az újságírás ereje

Az áttörést a film elkészítésében az jelentette, hogy Pavla Holcovának egy meg nem nevezett forrás titkos nyomozati aktát küldött, amely tartalmazta a gyilkosság feltételezett kiötlőjének, Marian Kočnernek a titkosított kommunikációit is.

A feltárt információk annyira megdöbbentőek voltak, hogy az újságíróknak és filmeseknek lendületet adtak ahhoz, hogy filmet készítsenek az esetről. 

Jana Holcová, cseh oknyomozó újságíró, Peter Bárdy, az Aktuality.sk főszerkesztője, ahol Ján Kuciak dolgozott, Michal Vasečka szociológus, Peter Juhás, a fiatal rendőrnyomozó, aki bizarr eseménysort állított össze a Kuciak-ügyben, Roman Kvasnica és Daniel Lipšic, az áldozatok családjainak védőügyvédei, Ján és Martina szülei vagy Kočner védőügyvédje, Marek Para elbeszéléseiből, a filmben bemutatott, helyenként hátborzongató felvételsorokból, az információk és bizonyítékok sokaságából áll össze egésszé a néző szeme előtt a történet, kapcsolódnak egymásba a fogaskerekek, hogy megmutassák azt a hatalmas korrupciós hátteret, amit a Kuciak-ügy tárt fel. Meg azt is, hogy Szlovákiát az oligarchák, a korrupt bírák, rendőrök és a maffia irányította.

Katarzist ne várjanak, és az az igazság, hogy öt év múltán lehangoló a jelen is. Az utca emberének pedig nem vigasz „a demokrácia törékenysége”. Ő a dolgok jobbra fordulását várná, de a remény egyre halványabb, a türelem pedig egyre fogy.

A gyilkosságot az emberek elfelejtik, és arra gondolnak, hogy Robert Fico idejében legalább működött az ország. És félrenézünk, megint. Pedig inkább bíznunk és hinnünk kellene abban és akarnunk azt, amit a film vége felé a narrátor szerepét betöltő Pavla Holcová mond: „Hiszem, hogy ennek az esetnek köszönhetően a nézők megértik, lehetséges a változás, még akkor is, ha nem hiszünk benne, és csalódottak vagyunk a helyzet alakulása miatt. De a változás valóban lehetséges, és rajtunk múlik, hogy a dolgok jobbra fordulnak-e vagy sem”.

Megjelent a MAGYAR7 kilencedik számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.