2023. január 10., 10:59

A titokzatos üveghagyma, avagy James Bond újra nyomoz

A tavalyi év végén debütált a Daniel Craig főszereplésével készült Tőrbe ejtve: Az üveghagyma című film, amely bár hozta a 2019-es első rész színvonalát, a történet tekintetében ezúttal nem sikerült akkorát durrantani.

Az Üveghagyma

A 2019-ben bemutatott Tőrbe ejtve nemcsak a krimi műfajának adott egy jókora vérfrissítést, de Rian Johnson rendező és a James Bond filmekből ismert Daniel Craig konyhájára is sokat hozott. Johnson számára létfontosságú volt, hogy film pozitív fogadtatásra leljen, különösképp előző rendezése, az igencsak megosztóra sikeredett Star Wars: Az utolsó Jedik miatt.

A rendező tehetségéhez és egyedi látásmódjához kétség sem fért, viszont a Star Wars-rajongók haragja nem egy filmes karriert tett már vakvágányra.

Ki a gyilkos?

Ami Daniel Craiget illeti, ő már évek óta túladott volna a 007-es ügynök szerepén, s a James Bond-széria rajongóinak egy része sem volt megelégedve vele. A brit színésznek tehát ugyancsak jól jött volna egy olyan, új szerep, amelyben megmutathatja, mi mindenre képes. Craig pedig meg is mutatta, hiszen remekül formálta meg a krimiirodalom előtt tisztelgő, s a legnagyobb detektívek hagyományaiból építkező Benoit Blanc karakterét.

Rian Johnson a Tőrbe ejtve történetének kiötlésekor többek közt Agatha Christie klasszikusaiból inspirálódott, valamint olyan alkotásokból merített, mint a Meghívás egy gyilkos vacsorára című film. Ennek köszönhetően a Tőrbe ejtve is egy klasszikus, "ki a gyilkos?" típusú krimi lett, ahol a gyanúsítottak adva voltak, s már csak azt kellett kideríteni, hogy ki és miért követte el a bűntényt.

Johnson azonban csavart egyet s kettőt a történetmesélésen, aminek köszönhetően nemcsak a műfajt sikerült felráznia és felfrissítenie, de a nézőket is valósággal lenyűgözte a fordulatos és ötletes történet.

A streamingóriás közbelép

A film sikerére a Netflix is felkapta a fejét, s kapva az alkalmon 469 millió dollárért nem egy, hanem rögtön két folytatást is berendelt a szériából, az exkluzivitásért cserébe. A koronavírus miatt azonban Az üveghagyma névre keresztelt folytatás is csúszott, s a filmet csak 2021 nyarán kezdték el forgatni.

Az első bemutatóra a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon került sor, majd novemberben egy exkluzív, egyhetes mozipremiert is kapott a film. Már ekkor több kritikus arról írt, hogy Az üveghagyma legalább olyan jó, ha nem jobb lett, mint elődje, míg sokan a 2022-es év legjobb 10 filmje közé is beválogatták.

A nagyérdemű azonban csak december 23-án győződhetett meg minderről, amikor a film végre felkerült a Netflix kínálatába.

Az első rész szereplőgárdájából csak Daniel Craig tért vissza, ám így sem lehet okunk a panaszra, már ami a sztárok számát illeti. Az üveghagyma egyik főszereplőjét, a milliárdos cégvezér Miles Bront például nem más, mint Edward Norton alakítja (Harcosok klubja, A Mágus). De feltűnik a filmben Kate Hudson (Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt), Dave Bautista (A galaxis őrzői), Janelle Monáe (A számolás joga), valamint Hugh Grant és Ethan Hawke is.

Meghívás egy milliárdos szigetére

Az üveghagyma középpontjában az említett milliárdos tech-cégvezető és válogatott baráti társasága áll, akik között van feltörekvő politikus, influenszer, kutató és divattervező is. A film elején a barátok kapnak egy rejtélyes dobozt, benne egy meghívóval a milliárdos görögországi magán-luxusszigetére, ahol egy hétvégi kiruccanás keretein belül egy álgyilkossági ügyet kell megoldaniuk, afféle nyomozósdit játszva.

A szigetre azonban meghívást kapott a cégvezetővel rossz viszonyt ápoló egykori üzlettárs, valamint a híres detektív, Benoit Blanc is. S mint kiderül, utóbbit nem a milliárdos hívta meg.

Ez már önmagában is egy rejtély, amit még egy sor feladvány és gyanús, kibogozhatatlan társas viszony követ – ám itt még mindig nem jutunk el a bonyodalomig. Miután azonban valóban gyilkosság történik a házban, gyakorlatilag megfordul az egész film, s visszatérünk az előzményekhez. Kiderül, hogy semmi sem véletlen és szépen lassan minden a helyére kerül.

Időben egyébként 2020 tavaszán vagyunk, s igencsak érdekes volt látni, ahogy a koronavírus-járvány okozta felfordulás, a lezárásokkal és korlátozásokkal együtt a film szerves részét képezi, mint külső, a történetre hatással lévő körülmény. Persze, nem ez az első ilyen eset, mindenesetre még meg kell szoknunk, hogy a pandémia a popkultúra szerves részévé vált.

Elmúlt a varázs

Azt az egyet nem lehet elvenni a történettől, hogy jól átgondolt és jól felépített – az viszont már egy másik kérdés, hogy mennyire hat természetesnek és rugaszkodik el a valóságtól. Az előző rész egy klasszikus, már-már közhelynek számító ötletet dolgozott fel, melyben az idős, milliárdos írót halva találták a születésnapi parti után, s a gyanú árnyékában az íróval felemás viszonyt ápoló rokonság állt. Az üveghagyma esetében azonban egy mesterkélten felépített, szinte már izzadtságszagú alaphelyzetet és problémát kapunk, amely bár működik, de az odáig tartó út egyszerűen elfárasztja a nézőt. S pont ezért én sem fogom tovább húzni ezt a kritikát.

Nem arról van szó, hogy Az üveghagyma unalmas film lenne, hiszen kellően izgalmas, ötletes, szórakoztató és látványos is ahhoz, hogy az ember jól érezze magát. S bár a filmet előzetesen felmagasztaló kritikákat túlzásnak tartom, még így is ott a helye a tavalyi év legjobb alkotásai között.

Ám a kissé túlbonyolított, már-már fárasztó történet, valamint az erőltetettnek ható karakterek ezúttal nem varázsoltak úgy, mint a 2019-es első részben.

Nem beszélve a film lezárásáról, amelybe bele lehet látni valamiféle mögöttes üzenetet, számomra viszont inkább az előbb említett negatívumok kicsúcsosodását jelentette. Mindenesetre kíváncsian várom a folytatást, s azt, merre és milyen irányba halad majd tovább Benoit Blanc karaktere, aki úgy kellett a modern krimi műfajának, mint egy falat kenyér.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.