A szokásosnál később, augusztusban rendezik a Karlovy Vary-i filmfesztivált

2021. május 12., 14:59
ma7 | MTI

A szokásosnál jó másfél hónappal később, augusztus 20. és 28. között rendezik meg idén a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a hagyományos nemzetközi filmfesztivált - erősítette meg a rendezőbizottság Prágában.

Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál
Fotó: TASR/AP

A most bejelentett új időpontot már korábban jelezték, de azzal, hogy a végleges döntés a koronavírus-járvány alakulásának függvénye.

A fesztivál megtartható, mert a járvány enyhül és enyhülnek a kulturális rendezvények korlátozásai is

 - jelentette ki Jiří Bartoška fesztiváligazgató.

Az 55. filmszemle programját szintén a megszokottnál később, csak június 29-én hozzák nyilvánosságra - mondta Karel Och, a fesztivál művészeti igazgatója újságíróknak, hozzátéve, hogy

a szemlére a tavalyi év elején elkészült filmeket is meghívnak, mert a korlátozások miatt jelentős részük még nem került nézők elé, vagy csak szűk körben volt megtekinthető.

Hasonló okok miatt csak a következő hetekben áll össze a vendégek listája is.

A koronavírus-járvány miatt a fesztivált tavaly nem tudták megtartani,

helyette az egész országban négy napon át vetítették a szemlére kiválasztott alkotásokat. Az őszre tervezett minifesztivál pedig meghiúsult. A fesztivál rendezőbizottsága most azon meggyőződésének adott hangot, hogy augusztus végén várhatóan már jobb lesz a pandémiás helyzet, és a fesztivált úgy rendezhetik meg, hogy az „a lehető legjobban fog hasonlítani a szemle megszokott arculatához”.

A Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál a cseh kultúra egyik nagykövete a világban, hasonlóan a Cseh Filharmóniához vagy a Prágai Tavaszhoz, ezért az idén is számolhat az állam támogatásával - közölte Lubomír Zaorálek kulturális miniszter. Megjegyezte: ismét 30 millió koronát szánnak a fesztiválra. 
A filmszemle költségvetése az utóbbi években mintegy 130 millió korona körül mozog, az idén is hasonló összeggel számolnak a rendezők. Az összeg nagyobbik részét a támogatók adják. A régió és a város 8-8 millió koronával szokott hozzájárulni a költségekhez. A régió már megerősítette, hogy ezt az összeget az idén is megadják.

Kövesse facebook oldalunkat is!