A rendőrök nyilvánosan pellengérre állítanák az ittas vezetőket

hirek.sk 2018. február 05., 14:51
POZSONY. A rendőrök nem nézik el az ittas vezetést, ám a gépkocsivezetőket ez sem rettenti el. Tavaly 9 ezer ittas sofőrt fogott el a rendőrség, ami napi 24 alkohol behatása alatt közlekedő autóvezetőt jelent.

Az ittas gépkocsivezetők feltételes börtönbüntetést kapnak, illetőleg egy bizonyos időre eltiltják őket a vezetéstől. Néhány ittas gépkocsivezetőnek ugyan be kellett vonulnia a börtönbe, de nem csupán az ittas vezetésért, más bűncselekmények is voltak a rovásukon.

„2016-ban függőséget okozó anyag hatása alatt álló bűncselekmény miatt 4 500 személyt ítéltek el, közülük 180 személyt feltétel nélküli szabadságvesztésre, 2017 első félévében pedig több mint 2 000 személyt, közülük 88 személyt feltétel nélküli szabadságvesztésre” – közölte Peter Bubla, az igazságügyi minisztérium szóvivője.

A belügyminiszter szerint a bűnügyi nyilvántartásba vétel helyett az ittas járművezetőket valamiféle nyilvános szégyentáblán kellene pellengérre állítani. „Ígéretem, hogy a legvétkesebbeket pellengérre állítsuk, nem valósult meg, de tovább dolgozom rajta, mivel a legnagyobb büntetés a nyilvános megszégyenítés” – vélekedett Robert Kaliòák.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány szerint a gépkocsik elkobzása, illetőleg a jogosítvány bizonyos időre való bevonása nagyobb hatással lenne. „Természetesen egy másik kocsiba is beülhet, de arra is van megoldás” – fűzte hozzá.

A közlekedés-pszichológus a megoldást másképp látja. „A 0-5 év vezetési gyakorlattal rendelkezők kategóriája a többitől jóval veszélyesebb kategória. A fiatal sofőrök az első évben még tartják magukat, bár már az első évben is toronymagas a kockázat, de aztán meredeken, szinte kétszeresére emelkedik az ittas vezetés kockázata” – fejtette ki ifj. Karol Kleinmann.

A törvényt viszont nem érdeklik az ittas gépkocsivezető kifogásai.

Forrás: noviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS