2022. január 17., 16:26

A morális csődöt nem lehet gumilövedékkel védeni

A Megafilm közleménye alapján az Elk*rtuk lett a tavalyi év legnézettebb magyar mozifilmje, pedig csak az ősszel mutatták be, a hírhedt balatonőszödi beszéd elhangzása és a 2006-os őszi események 15. évfordulója okán. Eddig már több mint 130 ezren látták a mozikban.  

elkoortuk
Fotó: Megafilm

A 2006. október 23-i események már nem is szerepelnek a filmben, nélkülük is kerek a történet: a Gyurcsány-kormány morális válsága és az MTV-székház ostroma igaz történetének bemutatása két, ellentétes irányban fejlődő és terelődő fiatal sorsán keresztül. 

Sokan felteszik a filmmel kapcsolatban a kérdést, hogy műfaja történelmi film, politikai thriller, dokumentumfilm vagy egyszerű kampányfilm? Talán a politikai krimi műfajához áll a legközelebb, mivel megtörtént események szolgáltatják a film lényegi részét. Kampányfilm biztos nem lehet, ráadásul teljes egészében a hivatalos állami filmfinanszírozási rendszeren kívül jött létre. Tehát nem közpénzből készült a film, de a gumilövedékeket, amelyekkel 2006-ban állásfoglalásuk miatt lőtték az embereket, abból vették.

A másik gyakran felmerülő kérdés, hogy nem vulgáris-e a filmcím? Inkább találónak mondható, hiszen ez Gyurcsány szavajárása, az idézet tőle származik, ezért is van a plakátokon idézőjelben. Ha vulgáris a cím, akkor ő is az, nem szükséges egyáltalán szépíteni!   

Megpróbálták sokan „elsüllyeszteni”, lehetetlenné tenni a filmet, bagatellizálni a jelentőségét főleg azért, mert a benne felsorakoztatott tényekkel vitatkozni nem lehet, azok dokumentumszerűek. Kezdetben a film vetítése is gondot okozott! A mozik üzemeltetői meg voltak félemlítve, főleg Budapesten, de vidéken is tartottak attól, hogy amennyiben levetítik, a jövőben nem fognak kapni premierfilmeket, ezt üzenték meg nekik. Ez a legdurvább cenzúra, amit tenni akartak vele. Ismertek olyan példák is, hogy egyesek előre felvásároltak minden mozijegyet, aztán az utolsó pillanatban visszaváltották, hogy már ne lehessen eladni őket, így kimutatható legyen az érdektelenség. De nem vált be, nagyon nagy volt az érdeklődés! 

elk tuk
Fotó:  Megafilm

A másik izgalmas kérdés, hogyan tudott azonosulni a 2006-os magyarországi történésekkel Keith English rendező és Josep M. Civit operatőr? Valószínűleg azért ment ez simán, mert a hatalom erőszakos birtoklása és a hatalom morális csődje mindenkit izgat, éljen bárhol is a világon. Megdöbbentő, hogy Gyurcsány Ferenc 2006-ban még akkor sem akart lemondani, amikor napvilágot látott a hangfelvétel arról, hogy hazudtak mindenkinek, mindenben, elcsalták a számokat. Becsapta az egész magyar nemzetet. És amikor a tüntetők ezt számon akarták kérni rajta, vízágyúkkal terelték a tömeget, gumilövedékekkel az emberek közé lövetett, a tüntetőket véresre verték! Megdöbbentő az is, hogy a fasiszta és kommunista módszerekkel dolgozó Gyurcsány-kormány milyen pofátlanul merte fasiszta csőcseléknek nevezni az utcai tüntetőket! 

Hol volt akkor Brüsszel? A költségvetési számok elcsalása, a tüntetők szétverése, a hazudozás nem jelentett brüsszeli értelemben vett kötelezettségszegést? Ez még belefér a brüsszeli demokráciaértelmezésbe? Mondjuk, egy gyermekvédelmi, LMBTQ-propaganda elleni törvény viszont már nem? 

A film megtekintése után felmerülhet az is, hogy egy ilyen morális csőd után hogyan tudnak egyesek még mindig bízni Gyurcsányban? Hogyan képes a többi ellenzéki párt összefogni egy ilyen morális csődtömeggel? Vagy számukra a hatalom megszerzése fontosabb az igazságnál, és az erkölcs ebben az esetben ugyanannyira „számít”, mint 2006-ban számított? Nem véletlen, hogy Márky-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje ugyanúgy szembenéző, őszinte beszédnek tartja az őszödi hazugságbeszédet, mint Gyurcsány. 

A visszajelzések azt mutatják, hogy nagyon sok fiatal megnézte a filmet! Tisztulhat tehát a kép, és ez lehetett a célja a film készítőinek is, a tisztánlátás segítése. Egyébként már most, pár hónappal a magyarországi választások előtt jól látszik, hogy a jelenlegi nemzeti érzelmű kormánynak nem is a magyarországi ellenzék lesz az igazi ellenfele, hanem az a nemzetközi háttérhatalom, amely pénzzel, megfélemlítéssel és külföldi médiatámogatással igyekszik segíteni Gyurcsányék visszakerülését a hatalomba.

elk tuk
Fotó:  Megafilm

És nemcsak ezért érdemes átmenni valamelyik határhoz közeli magyarországi városba – Komáromba, Esztergomba, Győrbe, Tatabányára – megnézni a nagy sikert arató filmet, hanem azért is, mert az Elk*rtuk nagyon jó és végig izgalmas alkotás. 

Időközben kiderült, már a tévében is látható lesz. Január 23-án, 21 óra 20 perctől adja majd a TV2.

Megjelent a Magyar7 2022/2.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.