2021. április 26., 18:14

A kínai média nem igazán örül a kínai rendezőnő sikerének

Dél-Koreában ünneplik Jun Ju Dzsung (Youn Yuh-jung) történelmi Oscar-győzelmét, Kínában azonban nem adott hírt a hivatalos média Chloé Zhaónak az amerikai filmakadémia vasárnap este megrendezett 93. díjátadó ceremóniáján aratott sikeréről.

Chloé Zhao
Chloé Zhao
Fotó: TASR/AP

A dél-koreai Jun Ju Dzsungnak a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját ítélték oda a Minari című filmben nyújtott játékáért. Jun az első koreai színésznő, aki Oscar-díjat nyert.

„Olyan ez mint egy régóta várt eső azok számára, akik nehéz időket élnek meg a koronavírus-járvány közepette” - írta közleményében a kormányzó Demokrata Párt, megjegyezve, hogy a film „újabb történelmet írt” Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című filmjének tavalyi győzelme után.

Hozzátette:

Jun játéka világszerte megérintette a közönség szívét és mély nyomott hagyott maga után.

Az ellenzéki Népi Erő Párt ugyancsak gratulált a 73 éves színésznő győzelméhez. Mint fogalmaztak, Jun sikere és a színészet iránti elkötelezettsége nagyon sok koreai embernek ad „energiát és életerőt a jelenlegi nehézségek átvészeléséhez”.

Mindeközben

a kínai hivatalos média eddig nem adott hírt arról, hogy a kínai származású, de az Egyesült Államokban élő Chloé Zhao A nomádok földje című alkotása nyerte el vasárnap a legjobb film díját

és Zhao lett a második nő, aki átvehette a rendezői Oscart. Zhao egyúttal az első színes bőrű nő, aki ebben a kategóriában győzni tudott.

A hallgatás mellett

a Zhao győzelmével kapcsolatos posztokat, hashtageket, beszélgetéselőzményeket és keresési lehetőségeket is törölték,

illetve blokkolták a közösségi platformokról, applikációkon.

Mindettől függetlenül a 39 éves rendező győzelmének híre terjed a kínai interneten a felhasználók és bloggerek révén.

Két órán át akadályozták vasárnap éjjel a kínai hatóságok a Los Angeles-i díjátadó közvetítését Zhao New York-i alma matere szervezésében Sanghajban: a rendezőnő hívei a YouTube-on egy bárban akartak követni a rendezvényt, ám a főszervező Kevin Ke VPN szolgáltatását blokkolták. „Megszakították a VPN-t” - közölte Ke, hozzátéve, hogy WeChat szolgáltatását is blokkolták, amikor vasárnap Zhaót méltatta.

Kínában még március első felében törölték A nomádok földjével kapcsolatos tartalmakat az internetről, miután Zhaót „Kína bemocskolásával” vádolta meg néhány helyi felhasználó egy 2013-as interjúja miatt.

A lépést megelőzően néhány nappal a kínai sajtó még elismerően beszélt Zhaóról, mint a történelem első ázsiai nőjéről, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat. Az állami média „Kína büszkeségének” nevezte a rendezőt és hirdette a mozi április 23-ra tervezett bemutatóját. A premier elmaradt és azóta sem volt hivatalos bejelentés az esetleges bemutatásával kapcsolatban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.