2024. június 16., 18:25

A csíkos pizsamás fiú

A nyolcéves Bruno boldogan éli a maga kis gyermekvilágát a második világháború idején a náci Németországban, mígnem egy kinevezésnek köszönhetően náci tiszt apját, hatalmas berlini otthonukból a családjával együtt áthelyezik egy elszigetelt területre.

 

Csíkos pizsamás fiú - film - reprofoto
Fotó: reprofoto

Bruno az új helyen magányos, nincs kivel játszania, és nem érti, miért van pizsama a tanyasiakon, s miért más az élet a drótkerítésen túl, a „tanyán”. Az unalom és a kíváncsiság felülírja a szülők tilalmát, és elindul, hogy felfedezze a „tanyát”, ahol megismerkedik egy „csíkos pizsamás” korabeli fiúval, Shmuellel.

A vele való titkos találkozók és beszélgetések sok mindenre ráébresztik Brunót, és fokozatosan a körülötte zajló felnőttvilág tudatára ébred. A gyermeki barátság azonban pusztító következményekkel jár a felnőttek könyörtelen világában…

A 2008-ban készült filmdráma forgatókönyvéül John Boyne azonos című regénye szolgált.  A csíkos pizsamás fiú nem klasszikus értelemben vett holokauszt-film, a második világháború borzalmait egészen más szemszögből mutatja be.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/24. számában.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.