2022. március 16., 19:16

A berlini filmfesztiválról nem zárják ki az oroszokat

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szerdán kiadott, határozott hangú nyilatkozatában elítélte Oroszország ukrajnai katonai invázióját, de állást foglalt a filmkészítők származás szerinti bojkottálása ellen.

Berlinale
Fotó: wikipedia

"A Berlinale határozottan elítéli Oroszország nemzetközi jogot sértő agressziós háborúját, és szolidaritását fejezi ki az ukrán emberekkel és mindazokkal, akik e háború ellen kampányolnak" - idézte a közleményt a Variety.com.

Az orosz invázió és a polgári célpontok, például kórházak, iskolák és otthonok elleni támadások humanitárius és emberi jogi katasztrófát okoztak Ukrajnában. Gondolunk rájuk és együttérzünk az áldozatokkal, a szenvedő lakossággal és azokkal a milliókkal, akik elmenekültek Ukrajnából"

- fűzték hozzá a fesztivál szervezői.

Ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy a Berlinale a kultúrák közötti találkozások színterévé és a világ aktuális vagy történelmi eseményeit kritikusan megvitató platformjává vált. Nem szándékoznak tehát filmkészítőket vagy a kultúrában dolgozókat nemzetiségük alapján kizárni a Berlinaléról, mert - mint írták - gyakran éppen ezek az alkotások közvetítik az adott rezsimek kritikáját. "A világnak pedig szüksége van ezekre a kritikus hangokra" - hangsúlyozták a kulturális alkotások származási alapon történő általános bojkottja ellen állást foglaló közleményükben.

Az államilag finanszírozott projekteket viszont bojkottálhatja a fesztivál.

Más kérdés a hivatalos állami intézmények, ebben az esetben az orosz intézmények vagy delegációk, valamint a rezsimet támogatók kizárása a Berlinalén való részvételből mindaddig, amíg az orosz kormány ezt a kegyetlen háborút vívja Ukrajna ellen"

- fogalmaztak.


A közlemény befejezéseként a Berlinale szervezői reményüket fejezték ki, hogy az orosz agresszió mihamarabb véget ér, és Ukrajnában ismét béke lesz.

Korábban a cannes-i filmfesztivál közölte, hogy "hivatalos orosz delegációkat" vagy "az orosz kormányhoz kötődő személyeket" nem látnak szívesen a rendezvényen, a velencei filmfesztivál pedig azt tervezi, hogy a hivatalos orosz delegációkat kizárja, de a független orosz filmeseket és alkotásaikat nem - írta a Variety.com.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.