2019. július 26., 10:02

Huszonöt év után visszatért az Oroszlánkirály

Fotórealisztikus egész estés, animációs film formájában tért vissza 25 év után a mozivászonra a méltán híres Disney film, az Oroszlánkirály. A történet felvidéki rajongóinak azonban muszáj Magyarországra utazni ahhoz, ha magyar szinkronnal szeretnék látni Simba visszatérését, a szlovákiai mozik ugyanis csak szlovák nyelven játszák a filmet.

lionking1.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: vox.com

Hatalmas érdeklődés övezi az Oroszlánkirály című film visszatérését a mozivászonra. Azonban

sem a mátyusföldi Galántán, sem a csallóközi Dunaszerdahelyen nem játszák a mozik magyar szinkronnal a híres Disney mese új változatát.

Fotó:  vox.com

Igény lenne rá, hiszen ha a Felvidékhez közeli Győr mozijában szétnézünk, mindenhol szlovákiai magyarokba botlunk, akik az Oroszlánkirály című filmet szeretnék anyanyelvükön élvezni.

A Disney stúdió 1994-ben mutatta be az Oroszlánkirály című animációs filmet, amely modern klasszikussá nőtte ki magát az évek során. A történet az afrikai szavannák forró világába repíti el a nézőt, ahol az élet az úr. Mufasza, az oroszlánok királya uralja Büszke Birtokot, vigyázza mindazon területet, amelynek csak a Nap lemenő sugarai szabnak határt.

Az élet nagy körforgásáról, születésről és halálról szóló bölcseleteit igyekszik átadni a kissé szertelen és merész oroszlánkölyöknek Simbának, aki gyerekként még nem sokra értékeli apja szavait és tiltásait. A gonosz, királyi uralomra vágyó nagybácsi, Zordon áskálódása végül meghozza eredményét, Mufasza király Zordon közbenjárásával halálát leli egy gnú csorda alatt, miközben fiát, Simbát igyekszik megmenteni az életnek. Zordon Simbát okolja Mufasza haláláért, az oroszlánkölyök bánatában és szégyenében elbujdosik, Büszke Birtok pedig Zordon és a romlott lelkületű és kártékony hiénák uralma alá kerül.

Simba a pampák világába menekül, ahol Timon, az éles eszű és kelekótya szurikáta, valamint Pumba, a szeretetreéhes vaddisznó barátjává fogadja őt és megtanítják neki a Hakuna Matata, a múlt terhei alól felszabadító érzését. Simba kölyökből felnőtt oroszlánná cseperedik, a gyötrő emlékeket igyekszik maga mögött hagyni, mígnem rátalál gyermekkori barátja, a nőstényoroszlán Nala. Nala segítségért indult a Büszke Birtokról, amelynek valamikori pompázó zöld ragyogását Zordon teljesen tönkretette, nem működik már az élet nagy körforgása sem.

Simba azonban nem akar visszatérni birodalmába, így a régmúltból felbukkanó bölcs majom, Rafiki emlékezteti őt arra, hogy a nagy király, Mufasza lelkének egy darabja ott él tovább fiának szívében, akinek kötelessége továbbvinni az örökséget, nem pedig a felelőtlen, semmivel sem törődő aranyifjú életét folytatni. Simba végül hazatér és harcba száll Zordonnal, aki a heves csata közben elárulja, ő volt az, aki utoljára Mufasza szemébe nézett és kioltotta testvére életét.  Simba a film végén elfoglalja Büszke Birtok trónját és a kerettörténetet bezárva ő is bemutatja Nalától született kisfiát, biztosítva ezzel az élet nagy körforgásáról szóló elméletet.

Fotó:  vox.com

Az Oroszlánkirály története 1994-ben is könnyekre fakasztotta az embereket, szinte minden generáció megtalálta benne a szívhez szóló mondanivalót. A klasszikussá vált történet 2019 nyarán fotórealisztikus film formájában tért vissza a mozikba, hogy újra elbűvölje a közönséget. A harmincas és az idősebb korosztály most a gyermekkori első nagy moziélmények egyikét akarja újra átélni, míg a fiatalabbaknak már csak egy újabb inger a holografikus világban. Az úttörő filmkészítési technológiát alkalmazó film a hőn szeretett figurákat teljesen új módon vonultatja fel.

Az ajánlás szerint 12 éves kor felett érdemes megnézni a filmet, de a jelenetek nem erőszakosak,

a film világa nyugodt, harmonikus és meseszép, így bátran nézhetik a kicsik is, ha kibírják a közel kétórás játékidőt. Az óvodás korosztálynak még nehezebb dolga van a fotórealisztikus figurák feldolgozásával, nehezen tudják megkülönböztetni egymástól a teljesen egyforma kinézetű felnőtt oroszlán szereplőket és zavaróan hathat az állatok állandó szenvtelen arckifejezése is. Ettől függetlenül a történet még mindig gyönyörű és méltó helyre magasodhat a mai lelketlen és nívótlan animációk fölé. A történet eredetiségét szinte teljes egészében meghagyták, kissé hiányzik A dzsungel könyvében megjelenő friss lendület.

Fotó:  vox.com

2016 szeptember 28-án A dzsungel könyve című film sikerét követően a Disney bejelentette, hogy Jon Favreau rendezi majd Az oroszlánkirály című rajzfilm újrafeldolgozását is, melyet hasonló technikával valósítanak meg, mint A dzsungel könyvét, ahogy abban a filmben, úgy ebben a remake-ben is felcsendülnek majd az eredeti rajzfilm dalai és dallamai. Ezt követően 2016. október 13-án bejelentették, hogy a film forgatókönyvét Jeff Nathanson írja. Favreau elmondta, hogy Az oroszlánkirály készítése során ugyanazon technológiát használja majd, mint a A dzsungel könyve esetében, azonban jelentősebb mértékben. Annak ellenére, hogy a média gyakran hivatkozott a filmre élőszereplős változatként, a film fotórealisztikus számítógéppel animált szereplőket fog megjeleníteni. Maga a Disney sosem hivatkozott előszereplős filmként a feldolgozásra.

Az oroszlánkirály című filmet 2019. július 19-én mutatták be az amerikai mozikban, ez az eredeti rajzfilm bemutatásának a 25. évfordulója.
lionking1.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.