2019. szeptember 25., 15:29

Egerből érkezik a tizennegyedik aradi vértanú története

Volt igazgatója Egerben rendezett előadásának meghívásával ünnepli az idén 80 éves Beke Sándort a Komáromi Jókai Színház. Fekete Sándor: Lenkey tábornok című történelmi drámájával érkezik Komáromba az egri Gárdonyi Géza Színház október 28-án. Az Egerben született Lenkey János tábornokról,, a tizennegyedik aradi vértanúról szóló előadás aznap  este hét órakor kezdődik. Belépőjegyek már kaphatók.

lenkey
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Gál Gábor

A tizenhárom aradi vértanú névsorát tanítják az iskolákban, és illik is tudni, de a tizennegyedik nevét, Lenkey tábornokét, alig ismerik. Pedig az ő százada volt a gyújtózsinór, ők csatlakoztak elsőként a forradalomhoz.

Lenkey Jánost 1849. március 15-én léptették elő tábornokká, és a komáromi várőrség parancsnokává nevezték ki. Be tudott jutni az ostromzár alatt álló várba és Guyon Richárd tábornok megérkezéséig, 1849. április 20-áig ő volt a vár parancsnoka is. Lenkey a komáromi várban ugyan lelkiismeretesen ellátta feladatát, de huszártisztként nem voltak meg a beosztáshoz szükséges ismeretei. Május végén a Tisza körül alakuló lovashadosztály parancsnokságával bízták meg, ám beosztását a betegsége miatt már nem vette át. A harcokban a továbbiakban nem vett részt.

A világosi fegyverletétel után cári, majd osztrák fogságba került. Az aradi vértanúk perének egyik vádlottja volt. Aradi kihallgatásán a vérbíró közölte vele, hogy bárki kaphat kegyelmet, de az ő bitófáját már készíti az ács. Pszichés betegsége egyre inkább elhatalmasodott rajta ezért az eljárást megszüntették ellene.

Elborult elmével az aradi vár börtönében halt meg. Sírja ma szülővárosában, Egerben van. Aradi sírfelirata a következő volt: „Lenkey N. János honvéd tábornok született 1807. szept. 7-én Egerben. Meghalt az aradi vár börtönében 1850. febr. 7. Béke hamvaira!”

 

Petőfi Sándor az ő századát emelte példaképpé alábbi versében: „Koszorút kötöttem / Cserfa levelekbül, / Harmat csillog rajta / Örömkönnyeimbül / Kinek adnám én ezt, / Kinek adnám / másnak, / Mint vitéz Lenkey / Huszárszázadának?”

Az egri vendégelőadás díszletét Bényei Miklós, jelmezeit Molnár Gabriella tervezték. Várhelyi Dénes lesz Lenkey János honvédtábornok. Ernst Vilmos őrnagyot, stabsauditort Nagy Lóránt, Antun, lengyel káplár, fiatalember szerepét Kardos Kristóf alakítják. Doktor Frank, egyetemi professzor szerepében Fehér István,  írnokként, aki Walter névre hallgat Réti Árpád, Trézsi asszonyként, aki, várbeli mosónő Nagy Adrienn állnak majd a közönség elé. Nagysándor József tábornok hangját Beke Sándor adja. Szerafinaként Kascsák Dórát láthatja majd a komáromi közönség. Az őrök Pilisy Attila és Kovács Attila lesznek.

 (jsz)

lenkey
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.