2021. július 27., 19:14

A Kazinczy, a tizenötödik című darab nyerte a Madách Színház pályázatát

A népszerű énekes, zeneszerző Derzsi György és Meskó Zsolt Kazinczy, a tizenötödik című darabja lett a III. Madách Musical Pályázat győztese. A Madách Színház a következő évadban viszi színre a nyertes darabot. Ezzel a szerzőpáros nagy álma teljesül be.

Kazinczy, a tizenötödik
Galéria
+2 kép a galériában

A napokban hirdette ki a Madách Színház a III. Madách Musical Pályázat győztesét, a felvidéki színművész, a Három Királyok Produkció énekese, Derzsi György és a filmproducer, Meskó Zsolt munkáját, a Kazinczy, a tizenötödik című darabot.

Színpadra viszi a Madách Színház a győztes pályamunkát

A Madách Színház 2010 és 2012 után harmadjára hirdetett pályázatot új magyar musical megalkotására. A megmérettetésen kizárólag olyan művek vehettek részt, amelyeket még nem mutattak be színpadon. A zsűri tagjai: Kocsák Tibor zeneszerző, zenei vezető, Müller Péter író, Szente Vajk rendező, színész, Tihanyi Ákos koreográfus és Szirtes Tamás rendező, a zsűri elnöke, a Madách Színház igazgatója.

A Kazinczy, a tizenötödik mű témaválasztása rendkívül izgalmas, megidézi az 1848-49-es szabadságharc korát. Középpontjában hétköznapi ember áll, aki sodródik a történelem viharában, az apai örökség árnyékában, a megéletlen szerelem bánatában, és így válik Ady Endre szavaival „muszáj-Herkulessé.”

A zsűri nagyra értékelte a klasszikus téma modern zenei világát. A musical szövegét és alapdramaturgiáját Meskó Zsolt dolgozta ki, Derzsi György pedig a zenét írta hozzá. A felvidéki előadóművész elárulta, több mint öt éven át dolgoztak ezen a darabon, folyamatosan csiszolgatva azt.

A harmadik Madách Musical Pályázatra összesen 14 pályázó küldte be művének teljes zenei anyagát, szövegkönyvét és kottáját. A Kazinczy, a tizenötödik című darab a négy legjobb versenymunka között került be a döntőbe. A négy döntőbe jutott pályaműből 30-40 perces keresztmetszetet állított színpadra Valcz Péter és Widder Kristóf rendező, a Madách Színház művészeivel közösen. A döntőt a Madách Színház Online Színházában a széles nagyközönség is megtekinthette. A zsűri valamennyi döntőbe jutott pályaművet nagyra értékel, színvonalas, tehetséges szerzők alkotásainak tartja.

A Döntőbe jutott művek:

Olgyay Gábor - Kövessy Róbert – Széll Szilvia: Hegyikristály

Derzsi György – Meskó Zsolt: Kazinczy – a tizenötödik

Egressy Zoltán – Szitha Miklós: A tegnap holnapja

Hegyi György – Tóth Péter: Shakespeare Zrt

Kazinczy, a tizenötödik

Derzsi György és Meskó Zsolt musicale Kazinczy Lajosról, Kazinczy Ferenc és Török Sophie fiáról, az 1848-49-es szabadságharc „elfeledett” vértanújáról szól. Kazinczy Lajos tizenegy éves volt, mikor az író Kazinczy Ferenc meghalt, a fiút az osztrák hadsereg kadétiskolájába küldték. Tehetséges katona volt, de a család méltatlan anyagi körülményei a rangjának eladására kényszerítették – mutatja be a mű főhősének igaz történetét Derzsi György, aki úgy magyarázza, mindketten izgalmasnak találták Kazinczy Lajos életútját és szimbolikusan át tudták élni azokat a lelki terheket, amelyek ezt a 19.századbeli fiatal katonát, az apja árnyékából és hírnevéből kilépni akaró embert nyomaszthatták.

Kazinczy Lajos 1848-ban jelentkezett a a szerveződő honvédségbe. A nagysallói ütközet után helytállásáért megkapta a Magyar Katonai Érdemrend III. osztályát, később ezredesként a komáromi várőrség parancsnoka volt a Csallóközben. A világosi fegyverletétel hírére Zsibónál letette a fegyvert, és az aradi haditörvényszék elé került. A tizenhárom aradi vértanú kivégzésének napján már folyt ellene a bírósági tárgyalás. Teljes vagyonelkobzásra és golyó általi halálra ítélték. 1849. október 25-én az aradi várban agyonlőtték, alig múlt huszonkilenc éves. A tizenötödik aradi vértanúként szokás emlegetni.

"Ennél nagyobb díj már nem is kell"

Derzsi György elmondta, roppant erős mondanivalója van ennek a történetnek, hiszen ma is sok ember él mások árnyékában, és külső indíttatásokra csapódnak ide-oda. Érdekes, hogy végül Kazinczy Lajosnak is a szabadságharc kellett ahhoz, hogy megtalálja saját küldetését, kilépjen apja és a hányódó család árnyékából és hőssé váljon. A szerzők azt szerették volna elérni a munkájukkal, hogy minél többen megismerjék a tizenötödik vértanú nevét és sorsának beteljesedését. Derzsi György külön mehatónak tartja azt is, hogy a darabnak a nagysallói csatával van felvidéki vonatkozása is.

Derzsi György elárulta augusztus elejére hívták be őket a Madách Színházba, hogy elkezdődhessen a darab színpadra vitele.

"Izgalmas időszak következik. Ennél nagyobb díj nekünk már nem is kell, pedig már a döntőbe jutásnál is úgy voltunk, hogy mi már azzal nyertünk."– értékelte az eseményeket az énekes, dalszerző, színművész.

Kazinczy, a tizenötödik
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.