2021. május 15., 12:02

Nympha – három felvidéki képzőművész vallomása a női szépségről

Végre ismét művészi élményekre szomjas tárlatlátogatók hada népesítette be a járványügyi intézkedések miatt sokáig kényszerszünetelő, majd május 14-én minden termét újranyitó Limes Galéria tágas hajóját. A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete - MAMSzE Nympha címmel pénteken tartotta évadnyitó kiállítását az egykori komáromi katonatemplomban. Annak három tagja: Hajnovics Márta, Csémy Olivér és Kopócs Tibor figuratív alkotásokon keresztül a női szépséghez való viszonyulásáról vallott.

A három kiállító művész: Kopócs Tibor, Hajnovics Márta és Csémy Olivér
Galéria
+1 kép a galériában
A három kiállító művész: Kopócs Tibor, Hajnovics Márta és Csémy Olivér
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Farkas Veronika művészettörténész-galériaigazgató a megnyitó ünnepség elején elmondta, eredetileg januárban szerették volna megrendezni a nőt mint a szépség hordozóját bemutató tárlatot, ám a Covid-járvány miatt azt el kellett halasztaniuk. A régen hallott Fél/Sziget-duó (tagjai: Stubendek István – fuvola – szintetizátor és Zsákovics László gitár-szintetizátor) hangulatfokozó zenés-dalos felvezetője után átadta a szót Szabó Bodó Renáta művészettörténésznek, a kiállítás kurátorának, aki bemutatta a színpompás anyagot.

Farkas Veronika galériaigazgató és Szabó Bodó Renáta tárlatkurátor
Farkas Veronika galériaigazgató és Szabó Bodó Renáta tárlatkurátor
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„Immanuel Kant német filozófus autonómmá tette a szép fogalmát, s ezt a jelen alkotók bizonyítani is akarják” – jelentette ki a kurátor, hozzáfűzve: „szép az, ami érdek nélkül tetszik“. Úgy látja, hogy a három képzőművész nimfái a halandó mi és a halhatatlan ők széles skáláján foglalnak helyet vidám, lenge, kedves, szenvedélyes, az élet mozgalmasságát érzékeltető alakjukkal. Véleménye szerint a nimfák tájak, helyek szellemalakjai, vagyis ők a genius loci, azaz a hely szellemei...

Ezzel a kiállítással szeretnénk a hosszú szünet után újra megidézni a hely szellemét, kialakítani a kötődést a látogató és a galéria között”

– hangsúlyozta szándékukat, majd röviden jellemezte az alkotókat.

Nagy érdeklődés övezte a Nympha című kiállítás megnyitóját.
Nagy érdeklődés övezte a Nympha című kiállítás megnyitóját.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Kopócs Tibor Komáromban alkotó életműdíjas képzőművész a MAMSzE elnökeként és az Ateliér folyóirat főszerkesztőjeként is közismert. A festményei, grafikái, illusztrációi mitológiai, irodalmi, zenei témák hordozói. Számos képzőművészeti technika mestere, legyen az grafika, könyvillusztráció, díszlet- és jelmeztervezés, murália, tűzzománc... „Esetében a női test ábrázolása is kiapadhatatlan kútfőből építkezik“ – szögezte le a méltató.

Hajnovics Márta rimaszombati alkotó realisztikus hétköznapi női szereplőin keresztül sugallja életfilozófiáját: a pillanatokban, egyszerűségben rejlő boldogság az érzelmekben, és nem az anyagi tárgyakban lelhető fel. „Érzékien oldja fel egymásban a sztereotípiákat, paradoxonokat: a lány a rockkoncertről jövet az ördög vasvilláját mutatja...“ – magyarázta a kurátor.

A régen hallott Fél/Sziget-duó tagjai: Zsákovics László (gitár-szintetizátor) és Stubendek István (fuvola – szintetizátor)
A régen hallott Fél/Sziget-duó tagjai: Zsákovics László (gitár-szintetizátor) és Stubendek István (fuvola – szintetizátor)
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Csémy Olivér, Komáromban élő építész építészeti alkotásaihoz híven képzőművészetében is igényesen és mérnöki pontossággal ragadja meg a részleteket portréin, melyeket előtanulmányoknak nevez. Precizitása, elegáns, igényes stílusa festészetében is visszaköszön. A mesterségbeli tudás igénybevétele mellett parafrázisokat hoz létre: híres női szépségek szubjektíven megalkotott, újragondolt, számára valós arcát mutatja”

– fogalmazott az erdélyi származású kurátor.

Az életörömöt sugalló kiállítás június 5-ig munkanapokon 15-17 óra között látható a komáromi Ferencesek utcájában található Limes Galériában. Előzetes telefonos egyeztetés (421 903 719 493) alapján azonban a hétvégi galérialátogatás is megoldható,

Kopócs Tibor: Psalmus
Kopócs Tibor: Psalmus
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A megnyitó ünnepségen a média képviselői is nagy számban voltak jelen.
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.