2021. március 9., 15:31

Könyvhónap - Online Könyvtári Roadshow-val, az SZMKE szervezésében

Idén márciusban, a könyvhónapban a világjárvány miatt elmaradnak a személyes jelenléten alapuló könyvtári rendezvények. Hiánypótlásként a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete március 15-19. között, a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával, online térben rendezi meg az eredetileg 2020 őszére tervezett ötnapos szakmai rendezvénysorozatát, a Könyvtári Roadshow-t és annak kiegészítő programjaként az SZMKE elnökségének tisztújító közgyűlését.

Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: SZMKE

„Az egyesületünknek az utóbbi években száz körüli tagja lett. Miközben egyesek nyugdíjba mennek, újabb tagokokkal gyarapodunk. Miután Kecskés Ildikó elnökünk november végén lemondott tisztségéről, azóta elnökként én irányítom a munkát. Roncz Melinda a titkárunk, Kovačic Gizella pedig a pénztárosunk. A közelgő online tisztújító közgyűlésünkön az eddigi 4 helyett, reményeink szerint, 7 elnökségi tagot választunk meg, s a március végi alakuló ülésen az új elnökségi tagok egymás között döntik el, hogy ezentúl majd ki milyen tisztséget tölt be“ – mondta el a Ma7-nek Egyházi Dóra.

Azt is megemlítette, hogy az egyéni tagokon kívül a Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a dunaszerdahelyi Családi Könyvklub csoportos tagként támogatja a tevékenységüket:

Egyébként a nagykaposi Magyar Házban könyvtár is van. Az említett társulás pedig korábban az egyik képzésünkhöz helyszínt is biztosított“.

Hangsúlyozta: az 5 eurós évi egyéni és a 10 eurós évi csoportos tagdíj befizetői hozzájárulnak a pályázatokkal kapcsolatos költségeik és a számlavezetési díj fedezéséhez, ők pedig cserébe valamennyi rendezvényükről és egyéb fontos tudnivalókról tájékoztatják a tagjaikat.  

Majd a hétfőn kezdődő, ötnapos Online Könyvtári Roadshowra hívta fel az érdeklődők figyelmét: „Mivel ősz óta hiába számítunk a járványhelyzet enyhülésére, ezért elhatároztuk, hogy a könyvhónapban nem a tervezett személyes jelenléttel, hanem online térben tartjuk meg a halogatott roadshow-t. Március 15-től minden nap más-más előadó kap szót, s az előadásokon kívül workshopokra, órabemutató foglalkozásra, tankönyvbemutatóra, kérdezz-felelekre is sor kerül. Az általunk alaposan átgondolt, sokszínű programban minden könyvtártípus munkatársai megtalálhatják a nekik való témát“.

Hétfőn Az SZMKE jelene és tervei a jövőre nézve címmel Egyházi Dóra előadása hangzik el.

 Bemutatja a többségében magyarlakta, hazai települések könyvtáraira vonatkozó, 2019-es évi kutatás adataikat is. Majd ...ahogy az égitestek találkoznak a végtelen térben... címmel biblioterápiás foglalkozást tart, a 120 évvel ezelőtt született Márai Sándor egyik írásán keresztül, miközben a fejlesztő biblioterápiás módszer kulisszatitkaival is megismerkednek a résztvevők.  

 Kedden Múltunk emlékei az online világban – Digitalizált tartalmak a Fórum Intézet honlapjain címmel Roncz Melinda, a Fórum Kisebbségkutató Intézet Bibliotheca Hungarica igazgatója digitalizált tartalom-gyűjteményét mutatja be.

Azután a Digitálisnyomozó-képzés: Online tartalmak felhasználása a könyvtárban című workshopja következik, nem csak helytörténettel foglalkozóknak, hanem mindazoknak, akik jobban szeretnének eligazodni a virtuális világban. 

Szerdán a budapesti Péterfi Rita, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum főigazgatója a változásban rejlő lehetőségekről tart előadást. Azt is elmondja, hogy  az általa irányított országos szakkönyvtár – az OPKM – milyen új szolgáltatásokkal, például webináriumos képzéssel, chatkönyvtáros tájékoztatással, a kitelepüléses kölcsönzéssel és a telephelyek közti könyvkölcsönzéssel tartja a lépést a felhasználói igényekkel. A Szervezetfejlesztés: saját lehetőségeink számbavétele a fejlődés érdekében című workshopja során fény derül a résztvevő könyvtárak együttműködési lehetőségeire.

 Csütörtökön Csépányi Zoltán, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár könyvtárosa Mondd meg Te az országnak, mit érdemes olvasni! című előadásában majd a Nagy Könyves Beavatás című országos olvasásnépszerűsítő kihívásról is beszél.

Az általa vezetett Kérdezz-felelek során pedig új ötleteket, tippeket ad a könyvtártagok toborzásához. 

 Péntekre Simon Krisztina, a Könyvtárostanárok Egyesületének budapesti elnöke Könyvtárhasználati foglalkozások módszertana – tankönyvbemutató című előadását tervezik. Olyan adaptációs ötletek is elhangzanak, amelyek az iskolai könyvtárat  vagy az információs műveltség fejlesztéséhez szükséges órakeretet nélkülöző intézményekben is megvalósíthatók. Aztkövetően inspiráló órabemutató foglalkozást tartanak. A Kérdezz-felelek során pedig konkrét eseteket és hozzászólásokat beszélnek meg a jelenlevők. 

Végül Egyházi Dóra leszögezte: „A kiscsoportos, legfeljebb 12 fő részvételével megvalósuló workshopokra a www.szmke.sk oldalon március 12-ig kell regisztrálni, majd a regisztrálók e-mailben kapják meg a szükséges részvételi linket. Az előadásokat, órabemutatókat, Kérdezz-felelekeket azonban az online csatlakozás után bármennyi érdeklődő meghallgathatja – megnézheti“.

Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.