2021. február 8., 13:27

A csatai Babindák István az év klarinétosa

Még 2021 januárjában hozták nyilvánosságra a JazzMa.hu Muzsikusi Szavazólistájának előző évre vonatkozó végeredményeit. A közönség mellett a zenei szakma is szavazott 2020 kedvenc hangszereseiről, énekeseiről, lemezeiről.

Galéria
+1 kép a galériában

A 2011-ben Maloschik Róbert által alapított és szerkesztett JazzMa.hu portálon több mint száznyolcvan jazz zenész voksolt. A Muzsikusi Szavazólistát összegző írásban kiemelik, hogy sokkal többen szavaztak, mint eddig bármikor: „Külön öröm számunkra, hogy közülük több mint a fele a 30 év alatti nemzedékhez tartozik. 186 magyar jazzmuzsikus küldte el nekünk a szavazatát.”

Voksolhattak az év hazai és külföldi jazzalbumára, az év jazzkoncertjére, az év jazz együttesére és big bandjére, az év énekesére, énekesnőjére, zeneszerzőjére és hangszerelőjére, az év felfedezettjére, ahogy az év jazzklubjára és az év lemezkiadójára is.

A hangszeres muzsikusok között ilyen módon a legjobb trombitások, harsonások, szoprán-, alt-, tenor- és baritonszaxofonosok, fuvolisták, zongoristák, orgonisták, billentyűsök, gitárosok, bőgősök, basszusgitárosok, dobosok, ütőhangszeresek, hegedűsök és vibrafonosok is megmérettettek.

Az év klarinétosának a csatai Babindák Istvánt választották, aki így a tavalyi győztes Dennert Árpádot, Mester Dánielt, Borbély Mihályt és Fritz Józsefet előzte meg.

„Nagyon köszönöm azoknak a muzsikusoknak, akik rám szavaztak, s elsősorban Ladányi Gábor kollégámnak, barátomnak, aki értesített erről a hírről, mert én egyáltalán nem is hallottam róla. Azért is érdekes ez, mert néhány barátommal éppen arról beszélgettünk, hogy olyan sokan nem is ismernek engem. Nem tudják, hogy a jazz klarinétozást nemcsak hobbiként szeretem, hanem igazából ez az életem is…” – fogalmazta meg Babindák István, majd így folytatta:

Ennek az eredménynek nem is amiatt örülök nagyon, mert első lettem, hanem mert olyan klarinétosok mellett vagyok, mint Dennert Árpád, Fritz Józsi és nem utolsó sorban az a Borbély Mihály, akinek főleg a jazz klarinétozás terén köszönhetek sokat, hiszen több mint fél évig tömött engem tudással.”

Babindák István, aki egy esztergomi és egy szigetszentmiklósi zeneiskolában kis furulyásokat és klarinétosokat tanít, arról is beszélt, hogy a Valami swing nevű formációval két lemezt is szeretne készíteni az idén. Elmondása szerint az egyik, kizárólag élő koncertekből összeválogatott hanganyag a kedvenc Django-számaikat tartalmazná, míg a másik albumon a saját szerzeményeiket (instrumentális számokat, valamint angol és magyar szövegű énekes dalokat egyaránt) mutatnák meg a közönségnek.

A JazzMa.hu Muzsikusi Szavazólistája itt érhető el teljes egészében.
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.