2021. február 1., 09:56

Februári virtuális előadások

A SzínházTV jóvoltából 2021 februárjában sem maradunk virtuális színházi élmények nélkül.

Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: SzinhazTV

A világhálónak, illetve a különböző streaming lehetőségeknek köszönhetően a kijárási korlátozások idején is részesei lehetünk egy-egy kiváló fellépésnek.

Február 4-én a Varsói melódia című darabot tekinthetjük meg, amely a nyíregyházi VIDOR Fesztiválon megkapta a legjobb kamara-előadás díját, az Adorjáni Bálint mellett játszó Tompos Kátya pedig a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

A Varsói melódiát, Leonyid Zorin finoman lírai darabját, a szerelem himnuszának is szokták nevezni. Nem véletlenül. Megismerünk egy lengyel lányt és egy orosz fiút, akik 1946-ban Moszkvában egymásba szeretnek. Helga a háború után elpusztult Varsóból megy a szovjet fővárosba, hogy énekesnőnek tanuljon, Viktor pedig, aki szintén megjárta a világháborút, borásznak készül. A történelem azonban közbeszól: egy pártrendelet miatt nem házasodhatnak össze. Új életet kezdenek, egymástól távol, határokkal elválasztva. Látjuk őket egy évtizeddel később, amikor véletlenül összesodorja őket a sors, de már mindketten házasok. Majd eltelik újabb tíz év, amikor találkoznak, és a régi érzelmek újra fellángolnak. De vajon beteljesedhet-e a kapcsolat?”

– olvasható a Kocsis Gergely rendezte másfél órás előadás színlapjában.

Február 5-én a Second Life avagy Kétéletem című darab válik elérhetővé. A Dömötör András által rendezett vígjátékban mások mellett Kovács Patrícia és Ötvös András is feltűnik. A műben öt fiktív élettörténet jelenik meg, az alkotók valós vagy elképzelt alteregói ezekben találkoznak egymással, hogy magukról, a tévedéseikről és a vágyaikról valljanak.

Február 6-án Nyikolaj Vasziljevics Gogol Egy őrült naplója című drámája elevenedik meg a Katona József Színházból ismert Keresztes Tamás főszereplésével. Bodó Viktor 2016 tavaszán készült monodrámájának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült.

Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos »szereplője«, a környezetet és atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? Erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2021-ben is ugyanolyan aktuális”

– áll a színlapban.

Február 11-én a Centrál Színház produkciója, a Jó emberek című darab is megtekinthető lesz többek között Básti Juli, Stohl András és Pokorny Lia jelenlétében. A mű előzetese szerint a Pulitzer-díjas Lindsay-Abaire Bostonban játszódó darabjában könnyű felismerni a mi valóságunkat:

Margie Walsh hétköznapi nő: az utcán észre se venni; egész életében titáni küzdelmet folytatott a túlélésért. Most, túl az ötvenen, a sors felé sodorja tinédzser kori szerelmét, Mike-ot. A köztük lévő hajdani kapcsolatból vajon maradt-e valami, vagy csupán két idegen szembesül a közös múlt árnyaival?”

Göttinger Pál rendezésében két vígjáték is elérhetővé válik. Február 12-én Ötvös András főszereplésével A csemegepultos naplóját, február 13-án pedig a három házaspárról szóló Hogy szeret a másik című Alan Ayckbourn-darabot láthatjuk.

Február folyamán a Katona József Színház is elérhetővé teszi egy-egy előadását. Február 18-án az Ahogy tetszik című darabot mutatják be. A Kovács D. Dániel rendezésében színpadra állított mű szövegkönyvét William Shakespeare nyomán, Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával Závada Péter írta. A szereplők között láthatjuk többek között Dankó Istvánt, Fekete Ernőt, Keresztes Tamást, Ónodi Esztert és Borbély Alexandrát.

Február 26-án a katonások Spiró György Széljegy című drámáját játsszát. A Zsámbéki Gábor rendezte műben Fullajtár Andrea és Ónodi Eszter is felbukkan.

A felsorolt előadásokról, továbbá a jegyvásárlási lehetőségekről a SzínházTV honlapján, ide kattintva tudhat meg többet.
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.