2020. december 4., 16:31

Tartalmas kiállítások a királyhelmeci Mailáth József Regionális Múzeumban

Új kiállítással várja látogatóit a november 23-án a közönség előtt újra megnyíló királyhelmeci Mailáth József Regionális Múzeum. A kiállítás a Virtuális karácsony nevet kapta, összeállítói ugyanis nem tudták, hogy amint elkészülnek, a múzeum is újra kitárhatja kapuit látogatói előtt.  

Galéria
+8 kép a galériában
Csuri Anikó természetes alapanyagokból készíti díszeit.

A karácsony díszeit felvonultató verniszázs a közeli iskolák tanulóinak kézügyességét, valamint a Bodrogköz és az Ung-vidék ügyes kezű felnőttjeinek alkotásait mutatja be. A múzeum munkatársa, Brhlík Patrik mutatta be számomra a látnivalókat. A folyosó vitrinjeiben először a diákok munkáit néztük meg, név szerint a királyhelmeci szakközépiskola csodás alkotásait, amelyet a diákok azon gépek segítségével készítették, amelyeket az oktatás során ismertek meg és használtak. Őket a helyi speciális iskola diákjainak munkái követték.

Sok szépség érkezett a kaposkelecsényi alsó tagozatos iskola, valamint a csicseri alapiskola Főzünk és sütünk szakkörének diákjaitól is, illetve a bélyiek két színjátszó csoportjának tagjaitól, nevezetesen a Gyöngyöcskétől és a Csicsergőtől.

Idén sem maradhattak el a mézeskalácsból készült betlehemek, karácsonyi díszek, ezekről Szűrös Tünde, Csuri Anikó és Szabó Ida gondoskodott. Ugyancsak különleges és rendkívül munkaigényes a dió- és pisztációhéjból készült karácsonyfa, a koszorúk és asztali díszek, amelyeket az abarai Csuri Anikó álmodott meg és kivitelezett hihetetlen türelemmel és precizitással. Végül, de nem utolsó sorban említsük meg Jurtin Piroska egyedi munkáit, valamint Baliczky Katalin törpéit és vitrázs angyalait, mert ezek is új színfoltot jelentenek a kiállítás anyagában. A kiállítás minden vitrinben fellelhető elemei még a retro karácsonyfadíszek.

Aki elmegy és megvásárolja a gyerekeknek és nyugdíjasoknak szóló 60 centes, valamint a felnőtteknek szóló 1 eurós belépőjegyet, sok ötletet meríthet a kiállítóktól, ráadásul aki elég ügyes, az karácsonyig el is készítheti azt magának és családjának. Ráadásul nemcsak ezt a kiállítást tekintheti meg, hanem még másik négyet is, hiszen láthatják még a Prágában élő Kopasz Viktor fotókiállítását, a bodrogközi amatőr fotósok legszebb alkotásit, az ugyancsak bodrogközi írók és költők portréit, valamint a roma gyerekek rajzpályázatra készített alkotásit Kis fekete szemek címmel.

Akinek felkeltettük az érdeklődését, az kedd és a hétvége kivételével minden hétköznap 8 és 18 óra között gyönyörködhet a kiállítások anyagában.
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.