2020. november 28., 08:02

Sokszínű MAMSZE-tárlatanyag látható a Duna Menti Múzeumban - KÉPEKKEL

A világjárvány alatt megtartott online tárlatnyitók után november 27-én ismét hagyományos megnyitó ünnepség részesei lehettünk a Duna Menti Múzeumban. A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete - MAMSZE a házigazda intézménnyel közösen állította ki a Duna menti anzix című színpompás anyagot.

Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Csütörtöky József múzeumigazgató üdvözlő szavaiból megtudtuk:

eredetileg a magyar festészet napjára, október 18-ra időzítették a MAMSZE 24 tagja több mint 40 alkotásának, javarést festményeinek a bemutatását,

de azt meghiúsították a szigorú járványügyi intézkedések. Egyébként minden évben aznap emlékezünk Szent Lukács evangelistára, a festők védőszentjére. A későbbi időpontban szintén csak bizonyos korlátozások mellett, néhány érdeklődő jelenlétében tarthattak megnyitót, amelyen Lakatos Róbert brácsaművész lelkünk húrjait megrezegtető improvizációit is élvezhettük.

Sokszínű MAMSZE-tárlatanyag látható a Duna Menti Múzeumban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Gaál Ida művészettörténész, a kiállítás kurátora megnyitó beszédében egyebek mellett elmondta: „A több mint 40 kiállított mű zöme az idén vagy a közelmúltban jött létre.

Mivel a MAMSZE tagjai között vannak lelkes amatőrök, fiatal, saját útjukat kereső, kísérletező művészek és tapasztalt, képzett, nagyfokú mesterségbeli tudással rendelkező képzőművészek is, így a tárlat anyaga nagyon sokszínű

– színvonalban, tematikában, kifejezőeszközökben, művészi szemléletben“.

Sokszínű MAMSZE-tárlatanyag látható a Duna Menti Múzeumban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Ahogy elhangzott: a festészet ünnepe ihlette meg Kopócs Tibort, a MAMSZE jelenlegi elnökét az ECCE HOMO című képe megfestésére, amellyel az egyik legnagyobb magyar festőművész, Munkácsy Mihály előtt tiszteleg. További nagy művészegyéniségeket (Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci) is felfedezhetünk a további képeken. Több portré és absztrakt módon megfestett kép is vall az emberről, valamint a jelenkor emberéhez szóló, bibliai tematikájú üzenetek ugyancsak megtalálhatók a teremben.

Szomorú aktualitása van a Migránsok című grafikai sorozatnak.

A természet festővásznakon megörökített csodái és a különféle életérzéseket, gondolatokat tolmácsoló művek szintén helyet kaptak a válogatásban. Az egyetlen kiállító szobrász pedig rajzon és fényképeken mutatja be IV. Béla király Lévára tervezett szobrát.

Sokszínű MAMSZE-tárlatanyag látható a Duna Menti Múzeumban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„A művészet hatása felszabadító, és képes kiteljesíteni az ember életét“ - fogalmazott a kurátor, aki úgy látja, hogy a járványhelyzetben, amikor az emberek létbizonytalanságban, pszichés és anyagi gondokkal küszködve, elzártságban tengődnek, lelkileg feltöltődhetnének a művészi élményekből. Ahogy Pablo Picasso fogalmazott: „A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát“.

Sokszínű MAMSZE-tárlatanyag látható a Duna Menti Múzeumban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A Keszegh Béla polgármester védnökségével megvalósult Duna menti anzix kis csoportokban és védőmaszkban 2021. február 26-ig, munkanapokon 9 és 16 óra között tekinthető meg a Kultúrpalota egyik földszini termében.
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.