2020. november 5., 13:09

Fém impressziók – fantáziadús szobrok a Limes Galériában - KÉPEKKEL

A világjárvány idején sem kell lemondanunk a napi gondjainkat feledtető művészi élményekről. A Limes Galéria hajójában a szokásos ünnepség nélkül nyílt meg, s év végéig szemrevételezhető a Komáromi járás tehetséges fémszobrászának, Čech Gábornak szívre és észre különösen ható, Fém impressziók című kiállítása. Jelenleg védőmaszkban, legfeljebb hatfős csoportokban lehet gyönyörködni a „lélekbe forrasztott“ művekben, s a kiválasztott kedvencünket akár meg is vásárolhatjuk.

Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A templomhajó sajátos hangulatához nagyszerűen illeszkednek a nemrég 45. életévét betöltött alkotó különleges bibliai és mitológiai alakjai, jelkép értékű állatfigurái, titokzatos utazásra csábító hajói. Képzeletben felülhetünk Illés szekerére, idézve Ady sorait: „Az Úr Illésként elviszi mind, /Kiket nagyon sujt és szeret:/ Tüzes, gyors sziveket ad nekik,/ Ezek a tüzes szekerek...“.

Fém impressziók – fantáziadús szobrok a Limes Galériában
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Majd farkasszemet nézhetünk Akherón szörnyével, lesve, hogy hol tűnik fel a holt lelkeket szállító Kharón, az alvilági révész. Odébb Don Quijote szélmalomharcának részesévé vagy megfigyelőjévé válhatunk. Nagyjaink sorában többek között jól megfér egymás mellett Szent Erzsébet, valamint a két jeles Mester: a francia Auguste Rodin és a magyar Nagy János szobrászművész. Az alkotás folyamatába a Sárkányölő című művel kapcsolatos tanulmány során is betekintést nyerhetünk.

A főfalra került Golgotáról pedig a keresztre feszített Megváltó tekint le ránt, osztozva szenvedéseinkben és fájdalmainkban.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Čech Gábor 1975-ben született a Komáromi járásbeli Nemesócsán. A gimnáziumi érettségije után a gútai Szolgáltató és Szakképző Magán Középiskolában autószerelő és autólakatos szakmát tanult, aminek köszönhetően alaposan megismerkedett a fémmel. Újabb ismereteit és kitűnő rajztudását előbb lakberendezési tárgyak és kerti díszek, majd hegesztett-forrasztott fémszobrok készítése során is kamatoztatta.

Az utóbbi mivoltában 2005-ben egy közös tanyi képzőművészeti tárlaton, majd a komáromi Csemadok Galériában mutatkozott be a nagyközönségnek.

Azután további önálló és csoportos kiállításokon, így a Csicsói Művészeti és Hagyományőrző Napokon, a nádszegi keresztény képzőművészeti tárlaton, a dél-komáromi Művészetek Éjszakáján, a RÉV-Magyar Kultúra Házában... is megcsillogtatta őstehetségét.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Több alkotóközösség, így előbb a KARTE, majd a Nyugat-szlovákiai Képzőművészek Társaságának tagjává vált. Tizenöt évig Komáromban lakott, 2016 óta pedig a Hét Vezér Szoborparkról és Attila-parkról is híres Csicsón él-alkot. A karcsai falucímer szintén az ő keze munkáját dícséri. Turulszobrai pedig Kolozsnémán, Nagykeszin és a Trianon-centenárium évében már Ekecsen is vigyáznak a felvidéki magyarság lelki nyugalmára. Hirdetve e tájon folytonos jelenlétünket és a történelem viharai során tanúsított túlélő képességünket.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az egyidejűleg gyönyörködtető és továbbgondolásra késztető „lélekvetületek“, amelyek javarésze újrahasznosított fémhulladékból készült, munkanapokon 13-17 óra között, máskor pedig a 421-903-719493-as telefonszámon történő előzetes egyeztetés után tekinthetők meg - a jelenleg negatív Covid-19-teszttel látogatható - komáromi templomgalériában. Élménydús, gondűző perceket kívánunk mindenkinek!

Fém impressziók – fantáziadús szobrok a Limes Galériában
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.