2020. október 19., 09:12

18 éve mutatták be a Parasztoperát

Pintér Béla legkiemelkedőbb alkotása. A társulat életének legnagyobb sikere. Az elmúlt évtized legérdekesebb és legsikeresebb független színházi vállalkozása. Így és ehhez hasonlóan vélekedtek a kritikusok a Pintér Béla és Társulata Parasztopera című drámájáról, amit a közönség pontosan tizennyolc évvel ezelőtt láthatott először.

Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Dusa Gábor

A Szkéné Színházban 2002. október 19-én bemutatott darabot a Jászai Mari-díjas Pintér Béla írta és rendezte, a zenéjét pedig az a Darvas Benedek szerezte, aki Nyíri László, Pelva Gábor, Veér Bertalan és Póta György társaságában maga is ott található a 75 perces előadás zenészei között.

Az egy felvonásos dráma, aminek jelmezeiért Benedek Mari, díszleteiért pedig Horgas Péter és Tamás Gábor felel, Az évad legjobb zenés előadása díját nyerte el a Színikritikusoktól, de a későbbiek folyamán Pulcinella-díjat is kapott „a kivételes összhangzatért”, a 2005-ös toruni Kontakt Nemzetközi Fesztiválon pedig „a színházi nyelv megújításáért és legjobb zenéért” tüntették ki.

Az évek során a darabot többek között a Pécsi Nemzeti Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a Kaposvári Egyetem, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Marosvásárhelyi Egyetem és a Budapesti Operettszínház Stúdiója is műsorára tűzte.

A kiváló előadást az idén ötven esztendős kassai Thália Színház is színpadra vitte volna, ám a koronavírus-járvány miatt ez egyelőre nem valósulhatott meg.

A 2016 júniusában tartott 87. Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Parasztopera hanganyagából készült hanghordozó. A szövegkönyvet is tartalmazó kiadványt annak az apropóján tették elérhetővé, hogy Pintérék háromszázadszor adták elő a művet, amit leginkább a virtuóz időkezelés, az archetipikus karakterábrázolás és az egészen kiváló zenéje okán tartanak kiemelkedőnek.

A színészek között megtalálható mások mellett Enyedi Éva, Szalontay Tünde, Bencze Sándor “Qpa”, Thuróczy Szabolcs és Adorjáni Bálint is, de ezúttal sem hiányozhat az alkotó, Pintér Béla sem.

A Parasztoperát – a többi Pintér Béla-művel együtt – a mai napig telt házzal játsszák; november folyamán több alkalommal is látható lesz a Szkéné Színházban.

„A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság” – árulta el Pintér Béla, majd hozzátette: „Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!”
opera
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.