2020. szeptember 17., 11:30

Három évtizednyi cserkészmozgalom

Egy újjáéledt közösség – Szemelvények a Szlovákiai Magyar Cserkészmozgalom történetéből címmel adott otthont a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum a 30 év távlatára visszatekintő szervezet életéből. Az 1990-ben újraalakult szervezetnek már 1913-ban is megvoltak a cserkész gyökerei, amelyekre bizton tudtak támaszkodni a későbbiekben.

 

Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Reczai Lilla

A jubileumi rendezvény megnyitóján üdvözölték Dunaszerdahely alpolgármesterét, Karaffa Attilát, valamint Zsidó János nyékvárkonyi esperes-plébánost is. A kiállítás kurátora Csémi Szilárd ,,Kismedve” volt, aki a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető igazgatója is egyben. Köszöntötték továbbá az észak-komáromi Kuckó polgári társulás elnökségi tagját, Csémi Ildikót, a Szülőföldem elnevezésű kiállítás kurátorát, Peczár Károlyt, a cserkészszövetség egykori elnökét, Ajpek Gabriellát, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatóját, Takács Tímeát, a Csallóközi Könyvtár vezetőjét, Lacza Ilonát, a Csallóközi Múzeum igazgatóját, Nagy Ivánt, az előző vezetőt, Zsigmond Tibort és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jelenlegi elnökét, Gál Eriket.

Cserkészkiállítás DSZ
Fotó:  Reczai Lilla

A megnyitón Csémi Csillag Virág, a 23. számú Arany János Cserkészcsapat tagja lépett fel, gitárjátékával és énekével.

Cserkészkiállítás DSZ
Csémi Csillag Virág előadása
Fotó:  Reczai Lilla

Nagy Iván köszöntőbeszédében elmondta, hogy a cserkészet az ő életéből kimaradt, ám arra tisztán emlékszik, hogy Ág Tibor megkérte őt, hallgassa meg azokat a népdalokat, amelyeket a cserkésztáborra választott ki a fiatal cserkészek és a táborban résztvevők számára. Akkor még kazettán hallgatták ezeket a népdalokat, de még most is használják őket a cserkészek. "Már akkor micsoda ereje volt a magyar népzenének, s dicséretre méltó, hogy ezt a vonalat is fontosnak tartják tovább vinni mind a mai napig a szervezet tagjai."

Cserkészkiállítás DSZ
Nagy Iván igazgató beszéde
Fotó:  Reczai Lilla

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke, Gál Erik úgy fogalmazott, hogy a kiállításon megtalálható tárgyak bizonyítják, mennyi értéket adtak önzetlenül a cserkészvezetők az elmúlt évek alatt. ,,Nem számolva időt és energiát, mert tudták, hogy amit tesznek erővel és lélekkel bír” – tette hozzá. Amit ezért a munkáért kap a cserkészvezető, az a gyerekektől származó hála és a pozitív visszajelzések.

Cserkészkiállítás DSZ
Gál Erik SzMCs elnök
Fotó:  Reczai Lilla

Az indulásnál a cserkészmozgalom egyfajta hídként szolgált a szlovákiai magyar fiatalok között.

Zsidó János visszaemlékezett a mozgalom ’89 utáni létrejöttére, beszédében az újonnan alakult cserkészszövetségre tért ki, amely már akkor is jókedvet, örömet és barátságokat hozott a cserkészek számára.

Cserkészkiállítás DSZ
Zsidó János esperes-plébános, cserkésztiszt beszéde
Fotó:  Reczai Lilla

Csémi Szilárd ,,Kismedve” elmondása szerint a Kuckó polgári társulás őrzi a kiállított tárgyakat, amelyek a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tulajdonát képezik. A kiállításon láthatóak fényképek, emléktárgyak, színes cserkésznyakkendők és természetesen a legfontosabb cserkészkellék, a bicska.

Cserkészkiállítás DSZ
Csémi Szilárd ,,Kismedve” a SzMCs ügyvezető igazgatójának beszéde
Fotó:  Reczai Lilla

A Szülőföldem nevezetű fényképkiállítás 24 képe (vászonra nyomtatott) közül 12 árverésre került, ugyanis a kiállítás megálmodói így szerették volna támogatni a cserkészek szövetségét. A járványhelyzetre való tekintettel a szervezet nem bővelkedik pályázati támogatásokban. Peczár Károly cserkész, valamint ennek a képkiállításnak a kurátora, biztatta a jelenlévőket, hogy nyugodt szívvel támogassák a cserkészeket, hiszen az adomány felhasználása jó célokat fog szolgálni.

Cserkészkiállítás DSZ
Fotó:  Reczai Lilla

A kiállítás szeptember 26-ig megtekinthető a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.