2020. szeptember 4., 18:27

Jubileumhoz méltó nyitány és némi műsorváltozás a 10. Kútfeszten - KÉPEKKEL

Szeptember 3-án este a Jöttünk külhonból című nívós előadói esttel a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében vette kezdetét a jubileumi 10. Kútfeszt összművészeti rendezvény, amely keretében e hét végén további kulturális élményekkel gazdagodhatunk. Az ingyenes zenés-színházi fesztivál főszervezője Lakatos Róbert brácsaművész, aki a Dalafa Polgári Társulással együtt további három napon át ismét élettel szeretné megtölteni a nagyszerű akusztikájú Európa-udvart.

Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Bár Lakatos Róbert időközben a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatójává vált, továbbra is szívügyének tartja a 2011-ben kiötlött Kútfeszt megrendezését.

Változatlan az egyre közkedveltebb fesztiválunk elsődleges célja: a felvidéki származású, ám nemzetközi viszonylatban is elismert, továbbá egy-egy jeles magyarországi vagy hazai szlovák előadóművész komáromi szerepeltetése, illetve az élet felpezsdítése az Európa-udvarban.

Meghagytuk az évek során jól bevált forgatókönyvünket: ismét helyet adtunk a nívós koncerteknek és a színházi előadásoknak is. Mivel e rendezvény évről évre egyre nagyobb látogatottságnak örvend, fontosnak tartjuk annak továbbéltetését“ - mondta el portálunknak a főszervező.

Jubileumhoz méltó nyitány és némi műsorváltozás a 10. Kútfeszten
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az idei fesztivál jubileumhoz méltó nyitánnyal kezdődött szeptember 3-án 19 órakor a Tiszti Pavilon dísztermében. A rendezvény két megálmodója, Lakatos Róbert brácsaművész és a Komáromi Jókai Színház újdonsült igazgatója, a gitáron is játszó Gál Tamás Jászai Mari-díjas színművész Jöttünk külhonból című saját zenés előadói estjét tűzte műsorra.

A József Attila-díjas Tóth László költő műveiből készült, verses-irodalmi összeállítás 2011-ben elnyerte a Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztivál fődíját, és CD-n is megjelent. Bár azt már előzőleg is volt alkalmam élvezni, ám az évek során kiérlelt, szívre-észre egyaránt ható, sallangmentes anyag – a közös húron nagyszerűen pendülő két karizmatikus tehetség szuggesztív előadásmódja által ismét mélyen érintett.

A kisebbségi magyar létet, életérzést, dilemmákat felidéző szavak és dallamok által lelkünk bugyraiba hol továbbgondolásra késztető vallomást, hol keserű iróniát, majd némi derűt is csempésztek. Arról már nem ők tehetnek, hogy minderre csak hozzávetőleg két tucat néző volt kíváncsi, de közülük az előadás végén többen álló vastapssal fejezték ki a tetszésüket és köszönetüket.

Jubileumhoz méltó nyitány és némi műsorváltozás a 10. Kútfeszten
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A fesztivál többi műsora már az Európa-udvar szívében valósul meg. Szeptember 4-én, vagyis ma 19 órától két közkedvelt hazai zenész, Zsapka Attila és Farnbauer Péter közös koncertjével folytatódik a műsor, 21 órától pedig az élő legendának számító Peter Lipa koncertjére várják a nézőket.

A szombati program változásokon esett át. Eredetileg szeptember 5-én 18 órakor a Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band lépett volna színpadra, ám a neves magyarországi csapat a határzár miatt lemondani kényszerült a koncertjét.

Majd a helyére meghívott felvidéki Pósfa zenekar műszaki okokból lépett vissza. Holnap tehát hattól a kiskorában csodadobosnak kikiálltott, immár felnőtt Hodek Dávid Michal Bugala gitárossal és Richard Csino énekessel, valamint a kis vendégművésszel, Hodek Áron basszusgitárossal (Dávid öccsével) kíván élménydús perceket szerezni a zeneszerető közönségnek. Este nyolctól pedig a Fats Jazz Band fellépését élvezhetik az érdeklődők. A jeles szlovák banda a múlt század 90-es éveinek hot jazz és swing szerzeményeiből nyújt ízelítőt.

Fotó:  Facebook

A vasárnapi színházi produkciókkal idén is elsősorban a gyerekeknek kedveskednek a szervezők. Négy órától Écsi Gyöngyi és Kováts Marcell A világ kenyere című előadását, majd a Csavar Színház Asszooony! című mesejátékát nézheti végig a családok apraja-nagyja. Ingyenesen, mivel a rendezvény megvalósulását a Kisebbségi Kulturális Alap, Komárom Város és a Nyitra Megyei Önkormányzat anyagilag támogatta.

Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.