2020. augusztus 15., 12:30

Ifjú hazai és vajdasági alkotók művei a Limes Galériában - KÉPEKKEL

Határtalan képzőművészet címmel augusztus 14-én a komáromi Limes Galéria hajójában nyílt meg a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány és a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület közös kiállítása, amelyen 12-12 negyven év alatti, művészeti egyetemet/akadémiát végzett felvidéki és vajdasági alkotó mutatkozott be.

Galéria
+14 kép a galériában
Nagy sikert arattak a rimaszombati Szunyogh Júlia nyírfakéregből készült Erdőszellemei.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Stefanovits Péter Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja megnyitó beszédében egyebek mellett elhangzott: e tárlat előzményeként, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében 2015-ben valósult meg a Két határon túl című kiállítás-sorozat. Azon a felvidéki és a vajdasági magyar képzőművészek nagy- és közép generációjának művei mellett már megjelent néhány fiatal műtárgyegyüttese is. Akkor szembetűnő volt, hogy

a felvidékiek konzervatív látásmódjához képest a délvidéki régióban élők milyen gyorsan reagálnak a körülöttük lévő világ változásaira, másrészt hagyományaikat mennyire újszerű látásmóddal közvetítik.

Az általa ez alkalommal legsikeresebbeknek tartott alkotók műveit egyenként méltatta.

A Limes Galériában szeptember 6-ig megtekinthető kiállítás kurátorai közül az ötletgazda, Miglinczi Éva személyesen, a szabadkai Kortárs Galéria képviseletében pedig Blaskó Árpád online módon szólt a jelenlevőkhöz. A másik két kurátor pedig a felvidéki Kövesdi Mónika és a vajdasági Brenner J. János volt. Megtudtuk: az ifjú tehetségek előzőleg a vajdasági Szabadka és Zenta galériáiban mutatkozhattak be, Komárom után pedig Tata galériáit hódíthatják meg – az utóbbi helyszínek a vírushelyzet miatt a tervezett időpontnál pár hónappal később következhettek. Tatán majd a városban élő vagy onnan elszármazott további 12 fiatal művész is csatlakozik a rendezvényhez.
Ifjú hazai és vajdasági alkotók művei a Limes Galériában
Miglinczi Éva tárlatkurátor a megnyitó beszédre felkért Stefanovits Péter Munkácsy-díjas képzőművésszel
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az alkotók számára semmiféle vezérmotívumot – tematikát – nem adtak meg, ennek ellenére „a közös műtárgy-kollekcióból egy karakteres vizuális világ állt össze.

A szimbolikus jegyekből, textusokból és texturákból, a direkt képi utalásokból kirajzolódik a közép-európai hovatartozás, az egyén identitása... E munkákon a képpé/tárggyá formálásban a bejáratott formák megújítása, a határtalan teremtőkészség mutatkozik meg, s néhol sokkolóan fogalmazzák meg korunk megoldásra váró problémáit“.

Farkas Veronika a műfajok sokrétűségére és a kiállítás kapcsán született, 24 alkotót bemutató magyar és angol nyelvű katalógusra hívta fel a látogatók figyelmét.

A mutatós kiadvány Szabó Andrea grafikusművész terve alapján, Miglinczi Éva művészeti menedzserlésével készült. Keszegh Béla, Komárom polgármestere is köszöntötte a résztvevőket.

Ifjú hazai és vajdasági alkotók művei a Limes Galériában
A hentes - a vajdasági Lázár Tibor több műve is a főfalon kapott helyet.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A tárlaton a következő művészek munkái láthatók: Éliás Ádám, Alexandra Kršňáková, Mayer Éva, Mazán Anikó, Méry Beáta, M. Kiss Márti, Nagy Judit, Szunyog Júlia, Szűcs Gábor, Tarcsi Ádám, Török Bianka és Vámos János, akik közül páran személyesen is jelen voltak a megnyitón. A vajdasági alkotók: Acsaji Györgyi, Argyelán Zita, Gubik Korina, Kincses Endre, Lázár Tibor, Monyov Glória, Pesti Emma, Raffai Ingrid, Sándor Laura, Tarkó János, Újházi Adrienn és Vass Szabolcs a vírushelyzet miatt kénytelenek voltak odahaza maradni. Akárcsak Ábrahám Máté csellóművész, aki emiatt online működött közre.
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.