2020. július 5., 16:01

Örökségvédelmi kiállítás nyílt Rimaszombatban

A nyári szünidő alatt Rimaszombatban tekinthető meg az Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében című vándorkiállítás.

Galéria
+8 kép a galériában
Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekkel kapcsolatos feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztosa megnyitja a rimaszombati kiállítást.
Fotó: Virsinszky Tamás

Az interaktív tárlat a határon túli épített örökség felújításával foglalkozó Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza közös szervezésében 2018-ban jött létre. A magyarországi helyszíneket követően tavaly Kárpát-medencei vándorútra indult, és Kárpátalja után most Felvidéken látható. A Királyhelmec és Kassa után Rimaszombatba érkező tárlat július 3-án, pénteken nyílt meg a Csillagházban, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) Tudományos Gyűjteményének épületében, ahol augusztus végéig lesz megtekinthető.

A rimaszombati megnyitón Géresi Róbert püspökhelyettes köszöntőjében elmondta, hogy az Isten megtartó kegyelmének a lábnyomait meg kell őriznünk. "A múltban az Istennek az áldását, gondviselését és oltalmát látjuk, s azok az épített örökségek, amelyek ezt a lábnyomot jelenítik meg, azok nagyon fontosak számunkra" – hangsúlyozta a püspökhelyettes, hozzátéve, hogy nem kell messzire menni, itt Gömörben is nagyon-nagyon sok műemlék templomunk van.

A magyar kormány által támogatott Rómer Flóris Terv keretében 2018-ig mintegy 127 műemléken kezdődtek kutatási, dokumentálási, helyreállítási és restaurátori munkálatok és 10 műemlék teljes körű helyreállítása befejeződött. A nagyszámú részleges felújítás sokszor végveszélyben lévő épületeket mentett meg a pusztulástól, a restaurátori beavatkozások eredményeként korábban nem ismert freskók és műrészletek kerültek felszínre.

img_9615.jpg

Szlovákiában eddig Bodrogszentesen, Csécsen, Felsővályban, Hontvarsányban, Iskén, Lakszakállason, Péderen, Tornalján, Zemplénben és Zsípen végeztek értékmegóvást és felújítást, de a tervek szerint és az egyeztetések után, számos további helyszínen folytatják a munkát.

Az eddig elvégzett értékmentésbe betekintést nyújtó kiállítást Rimaszombatban Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekkel kapcsolatos feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztosa nyitotta meg. Felelevenítette, hogy amikor a magyar kormány úgy döntött, hogy elindítja a Rómer Flóris Tervet, akkor három célkitűzést gondolt bele ebbe a tervbe és a Teleki Alapítvánnyal közösen ezeknek a megvalósítására szerződött. Mégpedig: feltárni mindazt az értéket, ami a miénk; valóban helyrehozni és újra ragyogó állapotba hozni azt, ami az őseink keze nyomát viseli; és végül mindezt átadni a következő generációknak.

Földváry reményét fejezte ki, hogy a környékbeliek minél nagyobb számban megtekintik a tárlatot, s minél többen kedvet kapnak az épített emlékek felkeresésére. A koronavírus-járvány idején, a határon átnyúló utazások leállítása miatt nem lehet nagyon messzire utazni, de számos látnivaló akad a közelben is. A miniszteri biztos a hallgatóság figyelmébe ajánlotta, hogy amint lehetőség nyílik rá, látogassanak el más Kárpát-medencei vidékekre, nemzetrészekhez, s fedezzék fel az ottani értékeket is.

A kiállításról bővebben a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak.

Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.