2020. június 24., 13:58

Gorlo Volka- és Estendøn-koncert Komáromban

2020. június 26-án, pénteken a komáromi RÉV-ben kerül sor a Gorlo Volka és az Estendøn saját szervezésű koncertestjére. Kapunyitás 20 órakor, majd 20.30-kor az Estendøn, 22.30-kor pedig a Gorlo Volka lép színpadra. Az eseménnyel kapcsolatos kérdéseinkre a Gorlo Volkából Farkas Melinda és Szabó Gábor, az Estendønből Kaszmán-Saróka Liliána és Saróka Vajk Attila válaszolt.

Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Gorlo Volka- és Estendøn-archívum

Néhány hónapos kényszerszünetet követően egy saját szervezésű koncerttel örvendeztetitek meg a hallgatóságot. Honnan jött az ötlet, hogy Komáromban kerüljön sor erre az alkalomra? Milyen szempontok alapján fogtatok hozzá a szervezéshez?

Farkas Melinda: Mivel mindnyájunknak volt már lehetősége megtapasztalni, milyen itt játszani, a RÉV tűnt a legkézenfekvőbb helynek, ami biztosítani tudta a rendkívüli helyzettel kapcsolatos rendeleteket. Ezek a megkötések később szerencsére enyhültek. A közönség szempontjából talán ez az egyik legjobban megközelíthető és legismertebb koncerthelyszín.

Szabó Gábor: A Gorlo Volka egyik próbaterme is Komáromban van, szóval kicsit „hazai pálya” is ez.

Már mindannyian játszottatok a RÉV-ben. Milyen reményeket fűztök a péntek esti koncerthez?

Farkas Melinda: Tekintettel az előző hónapokban megjelent dalainkra, ez a koncert számunkra egy visszajelzés is lesz. Vajon hány új emberrel fogunk találkozni, akiket megszólítottunk valamilyen formában? Elvárásaink nincsenek, de reménykedünk, hogy nagyon izgalmas estét tudunk ajándékozni a közönségnek.

Kaszmán-Saróka Liliána: Az eddig itt megvalósuló koncertjeink mind emlékezetesek voltak valamilyen oknál fogva. Volt, amikor az egyik dunaszerdahelyi koncert után, ahol a Bohemian Betyars előzenekara voltunk, még szaladtunk Komáromba is muzsikálni. Valahogy az az érzésem, most is izgalmas élményekkel jövünk majd haza a RESET koncertestről.

Mennyi energiátok van a szervezésben, s mi az, ami ilyenkor a legnagyobb kihívást jelenti?

Szabó Gábor: A szervezés rengeteg energiát emészt fel, de a végeredmény remélhetőleg mindenért kárpótol. Azért is jó csapatban csinálni mindent, mert mindenki hozzátesz valamit az eredményhez, és végső soron a teher is egyenletesebben oszlik el, ha több vállon nyugszik. A legnagyobb kihívást pedig az jelenti, hogy olyanokat is bevonzzunk a koncertre, akik még nem ismerik a zenekarokat, vagy nem láttak még bennünket koncertezni. Ez tényleg elég nagy fejtörést okoz, de bízunk benne, hogy a zenekarainkat kedvelők ismerőseinek az ismerőseit is sikerül valahogy megszólítani. A rendezvényszervezés Szent Grálját sajnos még nem találtuk meg…

Kaszmán-Saróka Liliána: Ezen felül még az is kihívás, hogy a saját elvárásainknak megfeleljünk. Itt arra gondolok, hogy önerőből olyan feltételeket tudjunk magunknak megteremteni, hogy komfortosan, otthonosan érezzük magunkat. A szervezési feladatok ellenére sem engedjük, hogy a zenélésről elveszítsük a szükséges fókuszt.

Szabó Gábor: Pontosan, azért azt ne felejtsük el, hogy zenészként elsősorban a zene miatt leszünk ott.

Már több saját szervezésű koncertetek is volt. Milyen előnyei vannak egy ilyen eseménynek?

Kaszmán-Saróka Liliána: Mi, az Estendønnel nagyon megkedveltük a koncertszervezés ezen formáját, mert itt a saját elképzeléseink szerint tudunk egy-egy koncertestet megvalósítani. Az egyik legnagyobb előnye, hogy olyan szervezési tapasztalatra teszünk ilyenkor szert, ami sokkal jobban megtanít bennünket megbecsülni minden koncertlehetőséget, ahol minden körülmény adott egy jó fellépés megvalósulásához. Másrészt egy remek lehetőség arra, hogy együttműködhessünk olyan zenekarokkal, amelyekkel emberi és zenei szempontból is szimpatizálunk. Szerintem nagyon fontos az, hogy ott segítsünk egymásnak, ahol tudunk, s hogy partnerekként tekintsünk egymásra, ne konkurenciaként. Ilyen szempontból a Gorlo Volkával ez már nem az első együttműködésünk, s a tapasztalat azt mutatja, hogy van értelme összefogva közös bulikat szerveznünk.

Az elmúlt hónapok eseményszegény jellegét milyen módon próbáltátok áthidalni? A koncertekből nyert energiákat mivel tudtátok pótolni?

Farkas Melinda: A lehetőségeinkhez mérten, ha kevesebbet is, de tudtunk találkozni. Új dalon kezdtünk dolgozni, s a régieket csiszoltuk folyamatosan. Mindig nagy öröm számunkra a közösen eltöltött idő, hálásak vagyunk egymás perceiért.

Kaszmán-Saróka Liliána: Ahogy azt már több helyen is elmondtuk, ez az időszak számunkra egyébként is egy kicsit a háttérben való munkálkodásról szólt volna, dolgoztunk a harmadik stúdióba vonulás anyagain. A koncertélményből nyert energiák viszont már nagyon hiányoztak, ezért is várjuk ezt a koncertestet!

Készültök bármilyen meglepetéssel a pénteki koncertre? Legyen az zenei, vagy bármilyen más dolog, ami az újdonság erejével hathat…

Saróka Vajk Attila: Az meglepetés!

Farkas Melinda: 2020-ban már az is újdonságnak fog számítani, hogy dupla alter koncertest lesz.

Mit üzennétek azoknak, akik még hezitálnak, menjenek-e a koncertestre, vagy sem?
Saróka Vajk Attila: Ez úgy hangzik, mintha a világbajnokságon Messi direkt hagyná ki a 11-est, vagy nem néztem volna meg a Trónok harca egyik évadát. Ehhez nem csak bátorság kell, hogy ilyet meglépjen valaki…

Farkas Melinda: Ne maradj otthon a paplan alatt a szeretőddel! Fatális tévedés lenne...

A komáromi esemény után hol hallhatnak benneteket legközelebb az érdeklődők?

Farkas Melinda: Július 4-én játszunk Bodakon az NFGreen fesztiválon. A környezettudatosság a fő céljuk a szervezőknek, szóval ha tehetitek, biciklivel gyertek.
Kaszmán-Saróka Liliána: Mi pedig ugyanezen az eseményen zenélünk majd szintén, csak július 3-án. Nagyon izgalmas programokkal készülnek az NFG-s srácok, így érdemes idejében helyet foglalniuk az érdeklődőknek.

Az NFGreen fesztiválról itt, a komáromi RESET koncertestről pedig ide kattintva tudhatnak meg többet.

Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.