2020. június 7., 09:45

Várja a látogatókat a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria

A koronavírus-járvány miatt elmaradt Kortárs Magyar Galéria (Vermes-villa) kiállítást a hétvégén pótolta a galéria vezetősége, amelyen a kassai Nemzetközi Rovás Alkotócsoport tagjainak munkái állnak a főszerepben. A tárlat a Horror Vacui – Rettegés az ürességtől témakörre épül.

Galéria
+19 kép a galériában
Fotó: Reczai Lilla

A Vermes-villába való belépéskor mindenkinek kötelező volt a kézfertőtlenítés és a szájmaszk viselete.

A galéria igazgatója, Iván Péter nyitóbeszédében megosztotta a résztvevőkkel, hogy a galéria éves programtervét a járvány miatt nem tudják teljes mértékben követni, de örülnek, hogy a júniusi első kiállítás számos érdeklődőt vonzott a Vermes-villába, és bíznak a további kiállításokban, megnyitókban.

Az igazgató röviden bemutatta a Rovás szervezetét, majd felkérte a kassai RovArt központi vezetőjét, Kovács Ágnest a tárlat hivatalos megnyitására.

Rovás-Vermes-villa
Fotó:  Reczai Lilla

A Rovás a tavalyi évben ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját, célja pedig a szellemi értékek létrehozása.

Kovács Ágnes portálunknak elmondta, hogy mottójuk szerint a Rovás több mint művészet, mert a szervezet különféle kulturális előadásokat, bemutatókat és alkotótáborokat szervez tagjai és az érdeklődők számára.

2012-ben megalakult az eNRA (Nemzetközi Rovás Alkotócsoport), amelynek feladata a művészek összefogása, a jelenlegi tárlat is az eNRA tagok alkotásaiból áll. Ezen az eseményen 27 alkotó munkáit tekintheti meg a közönség. A művészek nemcsak szlovákiaiak (magyarok, szlovákok), hanem a Kárpát-medence területeiről is érkeztek alkotók (lengyel, szerb, vajdasági, román).

Rovás-Vermes-villa
Fotó:  Reczai Lilla
A Trianon 100. évfordulója kapcsán ez a sokszínűség egyfajta szimbólumként tekinthető, hiszen ez azt is jelenti, hogy végre rendezzük közös dolgainkat, közeledünk egymáshoz. Minden alkotó elfogadja a másik értékrendjét, s történelmi hátterét. ”

„A kiállításon fellelhető művészeti alkotások az azonosságon alapulnak, az egymás közti megértésen. A tárlat festményeket, szobrokat, fából készült alkotásokat hivatott bemutatni, egy homogén egészet, térben és időben, amelyben sokféle értelmezése található a haláltól való félelemnek” – nyilatkozta Kovács Ágnes.

Galéria
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.