2020. május 31., 16:59

Trianon 100: megjelent az Észak és Dél e-magazin különszáma

Bár a fejlécén a 2020. június 4. dátum szerepel, ám az észak- és dél-komáromi szerkesztői már pár nappal a trianoni békediktátum aláírásának centenáriuma előtt terjeszteni kezdték az Észak és Dél című e-magazin 42 oldalasra kibővített különszámát. A komáromi egyesületek és polgári társulások rendszertelenül megjelenő lapja immár a 4. évfolyamába lépett.

Galéria
+5 kép a galériában
A szétdarabolt Magyarország térképe
Fotó: Facebook

„A dél-komáromi Endresz Csoport jóvoltából 2017 óta olvasható az Észak és Dél című elektronikus magazin, amelynek a Trianon-centenárium alkalmából megjelenő különszámát a túlparti barátainkkal közösen állítottuk össze. Az előző számokban a Duna két oldalán tevékenykedő egyesületek és polgári társulások mutatták be a saját célkitűzéseiket, sokrétű tevékenységüket azért, hogy még alaposabban megismerjük egymást.

A rendhagyó számban pedig már nem csak komáromi, hanem további jeles felvidéki, magyar- és németországi történészek, közéleti személyiségek, tollforgatók közlik a száz évvel ezelőtti szégyenletes történésekkel kapcsolatos gondolataikat.

A szerzők kiválasztását és a cikkek összegyűjtését, szerkesztését társulásunk képviseletében Michač Szilviával, valamint az Endresz Csoporttal közösen végeztük, a tördelés – grafikai szerkesztés pedig az endreszes Sadkiewicz Brigittának és Nagy Tamásnak köszönhető” - tájékoztatta portálunkat Pallag György mérnök, a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke.

A kiválasztott szerzők többségét a két említett csoportosuláshoz személyes ismeretség fűzi, hiszen a korábbi években azok több rendezvényén szónokként, előadóként vagy vendégként voltak jelen. Egyesek e lapszámba írták meg a témába vágó gondolataikat, más szerzőktől pedig már korábban könyvekben, újságokban megjelent cikkeket vettek át a szerkesztők.

„Még a legtávolabbi szerzőnk, Kucsera Lajos, a müncheni Széchenyi Kör elnöke is több komáromi rendezvényünkön tette tiszteletét. Budapestről Harrach Péter, az Országgyűlés korábbi alelnöke, Kőrösi Mária egyetemi docens-televíziós műsorvezető és Szemereki Zoltán, az ottani Széchenyi Társaság alelnöke is elfogadta a felkérésünket. Egyébként az utóbbi Dél-Komáromból származik, s az aktuális írásában a trianoni döntés komáromi vonatkozásaival foglalkozik.

Döme Ottó iskolaigazgató pedig a kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke, s az általa szervezett Kárpát-medencei versenyekről már több velünk odautazott felvidéki diákcsoport díjakkal tért haza.

Arlett Tamás, az Endresz Csoport elnöke, valamint Számadó Emese régész, a dél-komáromi Klapka György Múzeum igazgatója, illetve Bágyi Ferencné, a KEBEL elnöke és Herczeg István, a komáromi Tolma Baranta Csapat vezetője szintén publikált e magazinba“ - mutatta be a magyarországi szerzőket interjúalanyunk.

Majd elmondta: „A Felvidéket Popély Gyula történész-egyetemi oktató, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora is képviseli, aki több könyvében foglalkozik a Trianon-témakörrel.

Mácza Mihály helytörténész Komáromi anziksz című könyvéből az adott korszakról általa írtakat kölcsönöztük. Id. Batta György e hetekben befejezett Magyar zsoltár 2020 című művét teljes terjedelmében közöljük,

a korunkban és tájainkon szokatlan művéről szóló interjúval együtt, amelyet ön készített. Szabó Iván pszichológus-egyetemi tanár, az MTA külső munkatársa az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás „színeiben“ csatlakozott a szerzőkhöz, és Dráfiné Szabómihály Borbála közgazdásztól is kaptunk írást. Rajtuk kívül pár pedagógus ugyancsak publikált a magazinunkba. Köztük a történelemtudor Pelle István (Bátorkeszi), aki idén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Felvidéki Magyar Pedagógus Díjában részesült, továbbá Győző Andrea, a búcsi Katona Mihály Alapiskola igazgatója, aki számos nemzeti összetartozást erősítő rendezvény szervezője és résztvevője s a történelem szakos Vass Árpád (Megyercs).

Az ifjabb nemzedéket Bencze Dávid, komáromi történész-doktorandusz képviseli,

én pedig a társulásunk hitvallásával, illetve a magyarság együvétartozásával kapcsolatos gondolataimat vetettem papírra“.

Az ingyenes e-magazin e hét végén felkerült a világhálóra, illetve a két főszervező csoport facebookos oldalára, s ezen a linken is elérhető, illetve bárki által szabadon terjeszthető.

A célunk az, hogy ezek a magvas írások a lehető legtöbb magyar olvasóhoz eljussanak, a felvidéki családoktól kezdve a Kanadai Magyar Televízió produceréig.

A nemzeti összetartozás érzését ekképp is erősíteni akaró olvasókat pedig megkérjük arra, hogy az e-magazinunkat terjesszék a rokonaik, barátaik körében!“ - zárta tájékoztatását annak a Kárpátia Sport PT-nek az elnöke, amely évek óta szívügyének tartja a Kárpát-medencei magyarok sport- és kulturális rendezvényeken, valamint írott platformok által történő egyesítését.

Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.