2020. május 13., 15:21

Komáromi Jókai Színház: Most ilyen...

...egy kicsit poros, egy kicsit huzatos, fertőtlenítőszer-illatú. 

Galéria
+18 kép a galériában

Most ilyen: egy kicsit poros, egy kicsit huzatos, fertőtlenítőszer-illatú. A környékén lenyírt fú, kivágott bokor, metszett fák. Odabent a színpadon óriási traktorkerekek, fitneszlabdák, egy várt előadás kellékei. Szomorú magányban alszanak és ébrednek a homályban.

Azután ajtó nyílik, léptek hallatszanak, munkába jönnek a Komáromi Jókai Színház háttérdolgozói. „Egy gyűlés után valamennyien pontos feladatokat kaptak” – mondja Zács Attila műszaki vezető.

elocsarnok-2.jpg

„A színpadtechnikusok a raktárak takarításával kezdték, majd a színház körül kertészkedtek. Rab Zoltán színpadtechnikus avatta fel a vadonatúj láncfűrészünket. Látta volna, milyen gyorsan tüntette el a bokrot! A hangászok, a fénytechnikusok, a hajas-sminkes, a kellékes, az öltöztetőnők az épületen belül takarítanak, felújítanak, rakodnak” – sorolta.

Ifjabb Erdélyi Zoltán színpadmester azt meséli, Lőrincz Feri bá’ irányításával, aki lelkiismeretesen gondozza a színház körüli valóságos édenkertet, valamennyien úgy dolgoztak, mintha igazi kertészek lennének.

Megjegyzem, látszik is a nyoma.

folyosoi-csend-2.jpg

„Az autóbuszközlekedési vállalatnál lévő raktárból négy autónyi lomot hordtunk ki. Kivittük Kavára, hadd használják tűzifának az ottani romák. A színháznak is könnyebb így, hogy nem kellett konténereket bérelni”.

Mesélne tovább is, de menniük kell. Várja őket a másik, a tűzoltóállomás melletti raktár, amit több hétig takarítanak majd, évtizedes jelmezek között.

Közben megjönnek a hangászok. Csicsó Tamás elviharzik valahová, Števko Kristián a mikroportokat rakja sorba. A színpadon odafentről, tíz méter magasból, valahonnan, a reflektorok mögül Rózsás Silvia és Jakab Csaba avatnak be, milyen gép csinálja a színpadi havat, és miképp szállingóznak alá az Óz, a csodák csodája pipacsszirmai.

a-szinpad.jpg

„És ez még csak a zsinórpadlás első emelete. Van még fölöttük három” – jegyzi meg Silvia. Úgy döntök, nem mászom fel hozzájuk a létrán.

A varroda is szinte üres. Gál Veronika varrónő, varrodavezető 360 szájmaszkot készített, hogy legalább így segítsen a színháziaknak. Most meg azt ajánlotta fel, hogy vigyék csak be, ha lyukas zoknijuk, feltépett ingjük, elrepedt nadrágjuk van. Megvarrja.

gal-veronika-varrono-varrodavezeto.jpg

Most ilyen: egy kicsit poros, egy kicsit huzatos. Fertőtlenítőszer-illatú. Üresek a folyosói. Ásítanak az öltözői. Árva a színház. Interneten szavalnak a színészek. Vajon meddig marad karanténban a sok csoda, amit úgy megmutatnának már?!

Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.