2019. november 6., 11:29

November 15-től 8. Fonográf Fesztivál – jeles hazai és magyarországi szereplőkkel

Komáromban az őszi hónapokban is folytatódik a fesztiválidény. A Fonográf Polgári Társulás november 15-25. között immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a nagy közkedveltségnek örvendő Fonográf Fesztivált. Újdonságként - a rendezvény új koncepciójával összhangban - ezúttal nemcsak Komárom ad otthont e rendezvénysorozatnak, hanem Kassán, Füleken és Somorján is „áll majd a bál“.

Fonográf Fesztivál 19-ben
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Facebook

A népszerű fesztivál Komáromban november 15-én, pénteken 19 órakor a Tiszti Pavilon (TP) dísztermében a világhírű Lajkó Félix, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zeneszerző koncertjével kezdődik. A vajdasági származású virtuóz zongorán és citerán is kitűnően muzsikál.

Fotó:  Facebook

Egy héttel később, 22-én 19 órától Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó előadását szintén a TP dísztermében élvezheti majd a közönség, közreműködik a Lakatos Róbert Trió. Aznap 21 órától pedig a gellei Pósfa zenekar előbb koncertezik, utána pedig táncházat tart a Rév – Magyar Kultúra Házában.

Fotó:  Facebook

Másnap, november 23-án 17 órától a TP-ben a hazai Vadkerti Imre Quartet műsorával folytatódik a seregszemle,19 órától pedig a mérai zenészekkel és táncosokkal a Révben tartandó Kalotaszegi bálba várják az érdeklődőket.

Fotó:  Facebook

A Kalotaszegi bál különösképpen fontos a fesztivál szempontjából, hiszen arra most először hívtunk meg hagyományőrzőket – a híres mérai zenészeket és táncosokat Kalotaszegről. Célunk annak az autentikus erőnek a megmutatása, amiből az összes népművészettel foglalkozó csoport, illetve művész táplálkozik”

– nyilatkozta Lakatos Róbert brácsaművész, a fesztivál főszervezője.

Hozzátette: a Fonográf Fesztivál komáromi műsorfüzére november 24-én, vasárnap a megalakulásának 50. évfordulóját tavaly ünneplő, magyarországi Kaláka zenekar 15 órakor kezdődő gyerekkoncertjével ér véget.

A más városokban zajló műsorok sorát a hagyományos Rendhagyó prímástalálkozó november 20-án, szerdán 19 órakor a kassai Thália Színházban nyitja. Másnap 17 órától a füleki , 22-én 19 órától pedig a somorjai kultúrházban ad koncertet a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Szalonna és Bandája. Pál István csapatának tagjai a Magyar Állami Népi Együttes tehetséges zenészei, akik a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikáit szólaltatják meg.

Fotó:  Facebook

Továbbra is fő célunk az, hogy kiváló produkciókkal szórakoztassuk a közönséget. Elsősorban az autentikus népzenéből táplálkozó előadóknak adunk helyet, akiknek minden ősszel a színe-javát hívjuk meg, miközben más művészeti ágak felé is nyitottak vagyunk. A kezdeti háromnaposról idén hatnaposra bővült rendezvény a Kultminor, Nyitra megye, Komárom város és a Hagyományok Háza Szlovákiai Hálozatának támogatásával valósul meg. Programjainkra a családok apraját-nagyját szeretettel várjuk“

– mondta el végül a Ma7.sk-nak Lakatos Róbert főszervező.

Fonográf Fesztivál 19-ben
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.